No nareszcie! Jesienią w końcu przychodzi czas, by podawać ciepłe, gęste, niezwykłe zupy. Ale dziś nie będzie o zagramanicznych zupach rybnych, o gulaszowej z Węgier, czy treściwej pomidorowej z południa Europy. Dziś kuchnia polska, dawno-polska i na dodatek z Wrocławia. Ja na tę zupę czekałam kilka miesięcy, przepis przywiozłam z tegorocznej Europy na Widelcu - dziś zupa orkiszowa z pulpecikami.
Gapię się na ogród prawie całkiem nagi, zadzieram głowę do góry i podziwiam jesienne chmury. Liście pouciekały z drzew, jasność wszechobecna nastaje z każdym promieniem słońca na niebie. ~Sięgam wzrokiem aż na skraj Puszczy Kampinoskiej, której już nie przesłania gąszcz drzew. Dziś rano pod płot podeszły dwa łosie, boshhh jakie piękne!
Chyba nie pamiętam tam obłędnie ciepłego października, a tu listopad za pasem i chyba zacznie się tak samo niezwykle. Dziś cudnie mi gra Avishai Cohen w "Dreaming", toż to czysta magia! Posłuchajcie...
Chyba nie pamiętam tam obłędnie ciepłego października, a tu listopad za pasem i chyba zacznie się tak samo niezwykle. Dziś cudnie mi gra Avishai Cohen w "Dreaming", toż to czysta magia! Posłuchajcie...
W czerwcu tego roku byłam na V Festiwalu Europa na Widelcu. Z tegorocznych festiwal i wydarzeń kulinarnych, które udało mi się odwiedzić w Polsce, był to najlepszy i najciekawszy Festiwal. Mimo, iż trwał zaledwie 2 dni, energia wrocławian i atmosfera Wrocławia stawiają go w moim prywatnym rankingu na pierwszym miejscu. Dzięki zaproszeniu Urzędu Miasta Wrocławia i niezwykłej gościnności Cooklet, miałam okazję podglądać kuchnię Art Hotelu, królestwo Szefa kuchni Grzegorza Pomietło. To on poczęstował mnie niesamowitą, acz szalenie prostą zupą, któerj bazę stanowi rosół i grubo mielona mąka orkiszowa.To ponoć "kuchnia dawnego Wrocławia" odtwarzana ze starych książek kucharskich. Recepturę na potrzeby współczesnej kuchni opracował właśnie Grzegorz Pomietło. Cudo nie zupa, mówię Wam!
Zupa orkiszowa z pulpecikami - kuchnia dawnego Wrocławia
pulpeciki drobiowe
300g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
1 duże jajko + 1 żółtko
ok 70-80g bułki tartej
sól i pieprz
garść natki pietruszki
2 litry prawdziwego rosołu (lub 2 litry wody i 20g mięsnej domowej kostki rosołowej)
100g mąki orkiszowej z grubego przemiału (typ 1850 lub 2000)
100g masła
gałka muszkatołowa
50g kwaśnej gęstej śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
pół pęczka natki pietruszki
Mięso kurczaka wymieszaj z 2 żółtkami, bułką tartą i posiekaną drobno natką. Dopraw solą i grubo mielonym pieprzem. Ubij sztywną pianę z białka. 1/3 piany dodaj do masy mięsnej i wymieszaj, potem wmieszaj ostrożnie pozostałą pianę. Uformuj z powstałej masy niewielkie pulpeciki - wyjdzie ich ok 25 sztuk
Zagotuj rosół i ostrożnie wkładaj do niego mięsne kuleczki. Gotuj ok 7 minut, a następnie wyjmij pulpeciki na talerz łyżką cedzakową.
Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę i zrumień na jasną zasmażkę przez kilka minut. Wlej na patelnię z zasmażką kilka chochelek gorącego rosołu i dokładnie rozmieszaj, by nie bylo grudek, a następnie wlej całość do gorącego rosołu. Jeśli jednak powstały grudki, nie przejmuj się, po prostu przelej zupę przez sito i przetrzyj grudki. Dopraw zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Gotuj ok 10 minut, a następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i włóż ostrożnie ugotowane wczesniej pulpeciki. Tuż przed podaniem zaciągnij zupę śmietaną i od razu podawaj. Pycha!
Aha - śmietana jest opcjonalna, można ją pominąć lub podać w miseczce na stół, by każdy sam doprawiał nią zupę.
super przepis. bardzo mi się podoba pomysł na taką zupę. :)
OdpowiedzUsuńno to do dzieła ! :)
Usuńbardzo smakowicie się prezentuje :) podejrzewam, ze u mnie zupa ta potraktowana by została jako mięsko z sosem ale to nic i tak było by pysznie :) może zrobię?
OdpowiedzUsuńzrób zrób, fajna jest :) ja ja rozrzedzam jesli zgęstnieje, rodzinie dziś bardzo smakowała. Dobrego weekendu!
UsuńJa w koncu nie sprobowalam tej zupy a bardzo mnie kusila. Zastanawialam sie nawet jak skombinowac przepis. Wspaniele, ze to zrobilas za mnie:-)
OdpowiedzUsuńno proszę :)) to daj znać jak ugotujesz!
UsuńCzy z jakimiś pulpecikami rybnymi też będzie ok? Z jakiej rybki?:)
OdpowiedzUsuńZupa jest gęsta, treściwa i na bulionie mięsnym lub drobiowym. Ryba niezbyt mi do niej pasuje. Ale pulpeciki rybne świetne bedą do bulionie klementynkowego: http://www.chillibite.pl/2013/02/detoks-chilli-bulion-krewetkowo.html
UsuńDziękuję :)
UsuńSuper przepis:) Jak na Wrocławiankę przystało, muszę ją chyba zrobić:)
OdpowiedzUsuńWitam. Mam kaszę orkiszową. Czy mogę jej użyć zamiast mąki?????
OdpowiedzUsuń