Pierwszy raz jadłam brownie mniej więcej w 1998 roku. To już trochę lat minęło, a ja nie wyobrażam sobie lepszego czekoladowego ciasta. Robię brownie w różnych wersjach i wariacjach, a szczególnie ukochałam sobie połączenie brownie i sernika. Czasami robię sernikobrownie z owocami, ale w październiku, gdy nastał czas dyni, preferuję wersję ze słonecznie żółtą warstwą masy serowe - sernikobrownie z dynią.
Gdy piszę tego posta, za oknem świeci cudowne słońce. Wdziera się bezczelnie przez szyby i cudownie grzeje. W ogrodzie mam rewolucję, nasz piękny trawnik powoli przeobraża się w błotnistą ścieżkę. Czasem trzeba coś zepsuć, żeby poprawić, prawda? No to w tamtym kierunku nie patrzę, słucham energetycznych dźwięków i piekę sernikobrownie. To już trzeci raz w ciągu ostatnich dni!
Słyszeliście "Heartbeat" Nne? faaajna energia! koniecznie włączcie czytając dalej posta ;)
A wy jak dostarczacie sobie energii? Czerpiecie z kawy, czy muzyki? Ja nie muszę pić kawy, ot, tak już mam. Kawa to raczej dla przyjemności i łasuchowania, a energii dostarcza mi dobra muzyka, czekolada i fajne smaki w kuchni. To sernikobrownie z dynią jest napraaawdę fajne. Upieczcie je w październiku, albo na Halloween ;)
Sernikobrownie z dynią
Mocno czekoladowe, wilgotne brownie z pyszną warstwą dyniowego sernika to idealne ciasto na jesień i zimę. Jeśli zrobisz więcej pure z dyni, zrób z niego wyśmienitą zupę dyniową na mleku kokosowym.
200g gorzkiej czekolady
200g masła
250g cukru
5 jajek
100g mąki
50g wyłuskanych orzechów włoskich
250 kremowego seta twarogowego (u mnie Piątnica do serników)
150g musu z pieczonej dyni*
100h cukru
1 łyżeczka cynamonu
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę ok 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść czekoladę z masłem - ja to robię w mikrofali 3 x 30s, ale można też w kąpieli wodnej - i dokładnie razem wymieszaj.
Utrzyj jaja z cukrem na puch. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wsypuj mąkę po łyżce, cały czas delikatnie mieszając.
Przełóż 2/3 czekoladowej masy na dno blachy i posyp połamanymi na dość spore kawałki orzechami.
Utrzyj jaja z cukrem na puch. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wsypuj mąkę po łyżce, cały czas delikatnie mieszając.
Przełóż 2/3 czekoladowej masy na dno blachy i posyp połamanymi na dość spore kawałki orzechami.
Zmiksuj razem ser, mus dyniowy, cikier i dynamon. Wylej masę serową na warstwę czekoladową. Na wierzch wyłóż łyżką pozostałą część masy czekoladowej Piecz ok 40 minut minut (góra+podwójny dół) - sprawdź patyczkiem, czy ciasto się już nie klei. Odstaw na noc do wystudzenia i krój następnego dnia. Bon apetit :)
* mus z dyni: pokrój dynię w kostkę, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, a następnie zmiksuj
* mus z dyni: pokrój dynię w kostkę, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, a następnie zmiksuj
A więc Niebo istnieje :))
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam połączenie sernika z ciastem czekoladowym!! A właśnie sobie uświadomiłam, że jeszcze nigdy nie piekłam sernikowbrownie;/ to już musi być obłęd w smaku :)
OdpowiedzUsuńto jest to co tygryski baaardzo lubią :)
UsuńAleż mi się podoba to sernikobrownie! Kiedyś robiłam już z dynią, było smaczne. :)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia:)
sernikobrownie samo w sobie jest mega, a z dynią to już musi być mistrzostwo świata! :)
OdpowiedzUsuńA mi się zrobiła masakra :( masa serowa wyszła cięższa i wtopiła się w spód czekoladowy :/ zobaczymy co z tego wyjdzie...
OdpowiedzUsuńmasa serowa często bywa cieższa od czekoladowej, to zalezy ciut od użytego sera.
UsuńJak się finalnie udało ciasto?
Finalnie wyszło przepyszne, z miejscami bez sera hehe ;) właśnie robię kolejne z innym już serem i jest ciut lepiej ;)
UsuńZabieram się do pieczenia tylko nie wiem jakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuńJest napisane w przepisie: 20x30cm
Usuń