Sernikobrownie z dynią

Pierwszy raz jadłam brownie mniej więcej w 1998 roku. To już trochę lat minęło, a ja nie wyobrażam sobie lepszego czekoladowego ciasta. Robię brownie w różnych wersjach i wariacjach, a szczególnie ukochałam sobie połączenie brownie i sernika. Czasami robię sernikobrownie z owocami, ale w październiku, gdy nastał czas dyni, preferuję wersję ze słonecznie żółtą warstwą masy serowe - sernikobrownie z dynią


Gdy piszę tego posta, za oknem świeci cudowne słońce. Wdziera się bezczelnie przez szyby i cudownie grzeje. W ogrodzie mam rewolucję, nasz piękny trawnik powoli przeobraża się w błotnistą ścieżkę. Czasem trzeba coś zepsuć, żeby poprawić, prawda? No to w tamtym kierunku nie patrzę, słucham energetycznych dźwięków i piekę sernikobrownie. To już trzeci raz w ciągu ostatnich dni!

Słyszeliście "Heartbeat" Nne? faaajna energia! koniecznie włączcie czytając dalej posta ;)


A wy jak dostarczacie sobie energii? Czerpiecie z kawy, czy muzyki? Ja nie muszę pić kawy, ot, tak już mam. Kawa to raczej dla przyjemności i łasuchowania, a energii dostarcza mi dobra muzyka, czekolada i fajne smaki w kuchni. To sernikobrownie z dynią jest napraaawdę fajne. Upieczcie je w październiku, albo na Halloween ;)


Sernikobrownie z dynią

Mocno czekoladowe, wilgotne brownie z pyszną warstwą dyniowego sernika to idealne ciasto na jesień i zimę. Jeśli zrobisz więcej pure z dyni, zrób z niego wyśmienitą zupę dyniową na mleku kokosowym.

200g gorzkiej czekolady
200g masła
250g cukru
5 jajek
100g mąki

50g wyłuskanych orzechów włoskich

250 kremowego seta twarogowego (u mnie Piątnica do serników)
150g musu z pieczonej dyni*
100h cukru
1 łyżeczka cynamonu


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę ok 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść czekoladę z masłem - ja to robię w mikrofali 3 x 30s, ale można też w kąpieli wodnej - i dokładnie razem wymieszaj.
Utrzyj jaja z cukrem na puch. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wsypuj mąkę po łyżce, cały czas delikatnie mieszając.
Przełóż 2/3 czekoladowej masy na dno blachy i posyp połamanymi na dość spore kawałki orzechami. 
Zmiksuj razem ser, mus dyniowy, cikier i dynamon. Wylej masę serową na warstwę czekoladową. Na wierzch wyłóż łyżką pozostałą część masy czekoladowej Piecz ok 40 minut minut (góra+podwójny dół) - sprawdź patyczkiem, czy ciasto się już nie klei.  Odstaw na noc do wystudzenia i krój następnego dnia. Bon apetit :)

* mus z dyni: pokrój dynię w kostkę, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C, a następnie zmiksuj

10 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam połączenie sernika z ciastem czekoladowym!! A właśnie sobie uświadomiłam, że jeszcze nigdy nie piekłam sernikowbrownie;/ to już musi być obłęd w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi się podoba to sernikobrownie! Kiedyś robiłam już z dynią, było smaczne. :)
    pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. sernikobrownie samo w sobie jest mega, a z dynią to już musi być mistrzostwo świata! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A mi się zrobiła masakra :( masa serowa wyszła cięższa i wtopiła się w spód czekoladowy :/ zobaczymy co z tego wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masa serowa często bywa cieższa od czekoladowej, to zalezy ciut od użytego sera.
      Jak się finalnie udało ciasto?

      Usuń
    2. Finalnie wyszło przepyszne, z miejscami bez sera hehe ;) właśnie robię kolejne z innym już serem i jest ciut lepiej ;)

      Usuń
  5. Zabieram się do pieczenia tylko nie wiem jakie wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...