Pyry, grule, kompery, perki, kartofle. Kochamy ziemniaki w tysiącach potraw, bo to diabelnie kreatywna bulwa. Swojski "ziemniak" jest nazywany różnie, ale czy poza regionalizmami w nazwach naprawdę wiemy o nim coś więcej? Wszystkich blogerów kulinarnych, którym bliski jest temat ziemniaka, ChilliBite.pl oraz Strawberries from Poland zapraszają do konkursu "Król Ziemniak" z fantastycznymi nagrodami !
Od wielu lat mówię o sobie "ziemniaczana baba", kocham knedle, pyzy, kluski śląskie, zajadam się kremowym pure ziemniaczanym, sałatkami ziemniaczanymi i chrupiącymi rosti, jednak z pewnym wstydem muszę przyznać, że niedawno zapytana o odmiany ziemniaka, nie umiałam wymienić nic poza Irgą i Irysem, które znam od dzieciństwa. O ile pewnie trudno byłoby mi nauczyć się nazw wszystkich 124 odmian ziemniaków uprawianych w Polsce, to dołączam do akcji "dzielenia się wiedzą o ziemniaku". Nazwy odmian to tylko jedna sprawa, a co wiecie o typach kulinarnych ziemniaków, od których w końcu zależy jakoś przyrządzanej potrawy? Ja znalazłam tylko jedną sieć sklepów, która ma dokładnie oznaczone ziemniaki w kilku typach kulinarnych.
Wiele razy czytam na blogach, czy w poważnych tytułach kulinarnych świetlane i przemądre podpowiedzi jak zrobić idealne frytki, pure, czy knedle. Praktycznie jednak nie spotyka się podpowiedzi jakiego typu kulinarnego ziemniaków użyć do konkretnej potrawy.
Oglądaliście niedawno odcinki Top Chef i Master Chef, w których tematem/zadaniem dla uczestników był ziemniak? Większość kucharzy-amatorów, czy kucharzy-zawodowców w obu programach przygotowywała placki, czy inne mało imponujące dania, ale co zaskoczyło mnie niepomiernie to fakt, że wszystkie (jakże odmienne od siebie rodzaje dań) przygotowywali z tych samych ziemniaków, których ani odmiana ani klasa kulinarna nie zostały określone. Nie mam złudzeń, że tego rodzaju programy to tylko rozrywka, ale czyż jednak nie doskonała okazja, by przemycić nieco wiedzy kulinarnej?
To tak jakbyśmy powiedzieli, żeby do potrawy użyć "jabłek", ale przecież każde jabłko smakuje inaczej i ma inne właściwości! Gloster nie równa się Lobo, Kosztela smakuje zupełnie inaczej niż Kronselka, że nie wspomnę o Malinówce, czy mojej ukochanej Szarej Renecie.
Zobaczcie odcinek programu Karola Okrasy "Okrasa łamie przepisy", w którym opowiadał o typach kulinarnych ziemniaków i z różnych ich odmian gotował ciekawe dania.
To tak jakbyśmy powiedzieli, żeby do potrawy użyć "jabłek", ale przecież każde jabłko smakuje inaczej i ma inne właściwości! Gloster nie równa się Lobo, Kosztela smakuje zupełnie inaczej niż Kronselka, że nie wspomnę o Malinówce, czy mojej ukochanej Szarej Renecie.
Zobaczcie odcinek programu Karola Okrasy "Okrasa łamie przepisy", w którym opowiadał o typach kulinarnych ziemniaków i z różnych ich odmian gotował ciekawe dania.
Typ A Typ B Typ C |
Wyróżniamy trzy główne typy kulinarne ziemniaków oraz typy mieszane:
TYP A - sałatkowy
idealne do sałatek, smażonych ziemniaków i do zup
Te ziemniaki w zasadzie niczym specjalnym z zewnątrz się nie różnią, zazwyczaj są jasne lub żółte w środku. Co najważniejsze to, że mają niewiele skrobi, a ich miąższ po ugotowaniu pozostaje wilgotny, delikatny, zwięzły, dający się łatwo pokroić w kostkę, plastry, czy nierozpadającą się ósemkę.
przykładowe odmiany: Venezia, Bellinda, Colette, Belana, Regina
TYP AB - sałatkowy, raczej wszechstronnie użytkowy
przykładowe odmiany: Viviana, Vineta, Tarpan, Frezja, Agata
TYP B - ogólnoużytkowy
najczęściej spożywane jako dodatek do obiadu w towarzystwie mięs i sosów
Mogą mieć biały lub żółty miąższ, niektóre odmiany mają czerwoną skórkę. Mają nieco więcej skrobi, ich miąższ ziemniaków jest dość zwarty, dość delikatny, nieco mniej wilgotny, a pod widelcem lekko się rozgniata.
przykładowe odmiany: Colette, Nandina, Red Sonia, Bellarosa, Ewelina, Rosalind, Georgina, Red Fantasy, Jelly, Irga, Irys, Gala
TYP BC - wszechstronnie użytkowe, raczej mączyste
przykładowe odmiany: Augusta, Jurata, Elida, Ibis, Arkadia, Bryza, Janka, Fregata
TYP C - mączysty
doskonałe na pure, placki, frytki i do pieczenia w całości
Zawierają bardzo dużo skrobi, nawet woda po ich gotowaniu jest od niej mętna. Miąższ po ugotowaniu jest suchy, szorstki, rozsypujący się i wyraźnie mączysty. Używając tego typu ziemniaków do kopytek, pyz, knedli, czy placków, użyjesz mniej mąki, by ciasto stało się zwarte i plastyczne.
przykładowe odmiany: Honorata, Centa, Grot, Bzura, Ceza
Konkurs "Król Ziemniak"- dla blogerów kulinarnych!
ChilliBite.pl oraz Strawberries from Poland zapraszają wszystkich blogerów kulinarnych do konkursu kulinarno-literackiego, w którym 10 zwycięzców wygra 10 nagród-pakietów, w skład których wchodzą:
- dwudniowy pobyt w przepięknym Pałacu Nosowo wraz z noclegami i wyżywieniem w terminie 25-27 października
- ekskluzywne warsztaty kulinarne z uznanym szefem kuchni, mistrzem kuchni śródziemnopolskiej
- upominki-niespodzianki
Tym razem, by powalczyć o nagrodę, masz do zrealizowania dwa zadania - jedno u mnie, a drugie u Truskawkowej Ani.
Tym razem, by powalczyć o nagrodę, masz do zrealizowania dwa zadania - jedno u mnie, a drugie u Truskawkowej Ani.
1. Zadanie konkursowe od ChilliBite.pl
Już kiedyś bawiliśmy się podobnie na moim blogu. Znów chcę Wa pobudzić... literacko :) Bo czyż o ziemniaku nie można pisać poezji? Tak, tym razem znów "lepimy lepieje", ale dla odmiany z ziemniaków, gruli, pyr i kartofli.
Zadaniem konkursowym od ChilliBite.pl jest wymyślenie własnego "lepieja", którego tematem będzie ziemniak, kartofel lub potrawa z ziemniakami w roli głównej.
"Lepiej" to krótki, jednoznaniowy, często nonsensowny, groteskowy wierszyk, standardowo składający się z dwóch wersów. Celem "lepieja" jest przestroga przed zjedzeniem wyjątkowo paskudnej potrawy.
Tę zabawną formę literacką wymyśliła Wisława Szymborska. Poetka znalazła kiedyś w karcie podmiejskiej gospody przy pozycji "flaki" dopisek poprzedniego konsumenta "okropne". Uznała, iż nie można tego tak pozostawić i należy napisać przestrogę dla kolejnych klientów - najlepiej w formie zgrabnego, żartobliwego wierszyka, który łatwo wpadnie w ucho. Nazwę "lepieje" wymyślił zaś sekretarz noblistki, Michał Rusinek.
Jak się zabrać do pisania?
Pierwszy wers zaczyna się od "lepiej" lub "lepszy", a drugi słowem "niż" lub "niźli". Standardowo każda z linijek zawiera 8 sylab.
Pamiętajcie tematem są ZIEMNIAKI i POTRAWY ZIEMNIAKÓW.
Dla przykładu zatem:
Pamiętajcie tematem są ZIEMNIAKI i POTRAWY ZIEMNIAKÓW.
Dla przykładu zatem:
Szymborska: Lepsza ciotka striptizerka, niż podane tu żeberka
O kartoflach: Lepiej z brzydką siąść do stołu, niż kartofel do rosołu
2. Zadanie od Strawberries from Poland - przeczytaj jego szczegóły na blogu Truskawkowej Ani
Zasady konkursu:
1. Udział w konkursie wziąć mogą tylko blogerzy kulinarni, którzy swojego bloga prowadzą od minimum 6 miesięcy.
2. Uczestnik ma wykonać dwa zadania - jedno wyznaczone przez ChilliBite.pl (opis wyżej), a drugie wyznaczone przez Anię ze Strawberries from Poland (pod tym linkiem)
3. Zgłoszenia należy przesłać mailem na adres konkurs[maupa]ChilliBite.pl
4. Zgłoszenie mailowe powinno zawierać:
a) link do posta na własnym blogu ze zrealizowanym zadaniem od Ani
b) treść zrealizowanego zadania od ChilliBite.pl
c) Imię i nazwisko, numer telefonu kontaktowego oraz miejscowość, w której mieszka uczestnik
5. Zgłoszenia należy dosłać najdalej do poniedziałku 14 października do godz. 23:59
6. 10 zwycięzców, którzy otrzymają identyczne nagrody, zostanie ogłoszonych 15 października na blogach kulinarnych: ChilliBite.pl oraz Strawberries from Poland
7. Nagrodą dla każdego z 10 zwycięzców jest dwudniowy pobyt w Pałacu Nosowo (wraz z dojazdem z Warszawy i powrotem do Warszawy), wyżywieniem, warsztatami kulinarnymi i upominkami-niespodziankami. (Wyjazd w dniu 25 października godz 10:00 z Warszawy, powrót w dniu 27 października ok 19:00 do Warszawy - dojazd do i z Warszawy we własnym zakresie. Nagroda nie podlega wymianie na inną nagrodę lub ekwiwalent pieniężny.
8. Przesyłając zgłoszenie konkursowe, uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych na potrzeby realizacji konkursu oraz oświadcza, iż może wziąć udział w wyjeździe, który stanowi nagrodę, w terminie i na warunkach podanych wyżej.
9. Organizatorem konkursu jest Europlant Handel Ziemniakami Sp. z o.o. z siedzibą w Oliwicach, Regon: 771480589, NIP: 8411566374, KRS: 0000186296
Do dzieła! Ania i ja czekamy na Wasze pomysły i ... wspólne warsztaty w Nosowie :)
...
wpis jest efektem współpracy z Europlant Handel Ziemniakami, zawiera wyłącznie moje własne opinie, a w jego treści gmerałam razem z Truskawkową Anią :)
Do konkursu się nie kwalifikuję ale nie mogę nie skomentować:)
OdpowiedzUsuńZiemniaki to mój czuły punkt. Przez ostatnie kilka lat dowiedziałam się o nich bardzo dużo a wszystko za sprawą migracji z Pyrlandii do Warszawy:) Prawie jak z tropikalnego lasu na ziemniaczaną pustynię... Po upodobaniach odnośnie ziemniaków poznaję kto jest z Mazowsza a kto nie:) To zresztą jedna z większych bolączek zakupowych tutaj. Mogłabym długo pisać, może kiedyś się zbiorę i napiszę posta o moich ziemniaczanych przygodach i obserwacjach. Trzy typy to dopiero początek, mówią aż i tylko o zawartości skrobi a jest jeszcze aromat, smak, słodkość ziemniaka...
Napiszę z gorzką ironią tylko tyle, że dla poznańskiej pyry: Lepsze "byle co" od typka niż spod Hali Irga sypka.
Dużą literą bo mam na myśli bądź co bądź bardzo lubianą Halę Mirowską ale to w tym miejscu przyszło pierwsze olśnienie, że coś tu jest dla mnie "nie halo" z tymi pyrami:)
A książka wczoraj dotarła i wieczór nad nią spędziłam:) Dziękuję.
Ja jestem z Warszawy i też nad tym ubolewam, że w naszym mieście mamy tak mały wybór ziemniaków i dziwię się temu, że tak jest. Cieszę się, jak mi się uda trafić nie inne niż Irga, która to odmiana rzeczywiście króluje pod Halą. Na Biobazarze na dobre ziemniaki trafiłam, inne niż Irga i Irys, ale nie zapamiętałam niestety nazwy odmiany.
UsuńA ja biorę udział :) zgłoszenie wysłałam już mailem ale swoimi lepiejami pochwalić się tutaj wręcz muszę :)
OdpowiedzUsuńoto one :)
Lepiej lepiej tworzyć w głowie, niż ziemniaki jeść surowe.
Lepiej z babą siąść do stołu, niźli ziemniak kopać w polu.
Ja jestem z Mazowsza i faktycznie ciężko tutaj o rzetelną ziemniaczaną informację. Na targu nadal tylko "ziemniak" lub "irga" czy "irys" a tak naprawdę ziemniak ziemniakowi nie równy pod każdym względem.
Pozdrawiam serdecznie!
A ja ostatnio odkryłam na targu Pana Ziemniaka (bo ja mam swojego Pana Truskawkę, Pana Malinę, Pana Kapustę)... i Pan Ziemniak ma chyba z osiem odmian ziemniaków i wszystko o nich wie. Uwielbiam u niego kupować pyry, bo choć jemy ich mało to wiem, że zawsze mam takie jakie potrzebuję... no ale w końcu Wielkopolska pyrami stoi :-)
OdpowiedzUsuńU nas w Pyrlandii znają się na pyrach i na targu na workach są napisy np. sałatkowe, na placki albo nazwy gatunków. Szkoda, że termin weekendowej nagrody pokrywa się z moim wyjazdem na kurację... Ale może coś wymyślę, tymczasem taki lepiej przyszedł mi do głowy : Lepiej jadać pyry z gzikiem niż za pustym siąść stolikiem :)
OdpowiedzUsuńWitajcie, miło mi wziąć udział w konkursie, bo ziemniaczki kocham od dziecka :) a te ulepione lepieje może wprawią kogoś w dobry humor:)
OdpowiedzUsuńLepiej dziurę mieć w wiaderku, niż ziemniaczki bez koperku.
Lepiej jedna krótsza gira, niż rozgotowana pyra.
Lepiej zjeść ziemniaków siedem, niż za słony kotlet jeden.
Lepiej mieć za ciasną bluzkę, niż odmówić śląską kluskę.
Lepiej ciemnym przejdę lasem, niż zjem ziemniak z ananasem.
Lepiej dziurę mieć w skarpecie, niźli ziemniak w galarecie.
Pozdrawiam!
Świetny konkurs, w którym z radością wezmę udział.
OdpowiedzUsuńA oto lepieje:
Lepsza panna rozebrana niźli tarta ziemniaczana :)
Lepiej zalać się w oberży niźli pyry ugnieść w dzieży
Lepszy placek ziemniaczany niż striptizer wpół ubrany
Lepiej głowę se ogolić niż ziemniaków nie posolić
Lepiej wiedzieć coś o ziemniakach niż po Samsungach cały czas skakać
Ten ostatni otrzymałam mailem od mojego mężczyzny w kontekście mojej rezygnacji z poszukiwań nowego telefonu (stary miał wypadek) w Internecie, na rzecz ziemniaczanego research’u. Zdecydowanie wolę to ostatnie.
Pozdrawiam!
lepsze pyry bez okrasy niż z idiotą rarytasy
OdpowiedzUsuń