Fioletowa sałatka śledziowo - ziemniaczana

Fioletowe smakuje jagodami, może bakłażanem, na pewno jeżynami i gąsówką nagą, a od dziś także... ziemniakiem! Dostałam w prezencie niedużą torbę fioletowych ziemniaków i bawię się nimi w kuchni. Skoro już jestem taka mądra, że znam się na typach kartofli, to od razu chciałam wiedzieć "do czego się nadają". Okazuje się, że po ugotowaniu sama potrafię już rozpoznawać typy ziemniaków! Na początek oddam hołd pięknym fioletowym ziemniakom w sałatce po polsku - dziś fantastyczna, chrupiąca sałatka śledziowa z fioletowymi ziemniakami i różowym śledziem

Kołyszę się, podgryzam kawałki różowych śledzi i zachwycam się fioletem do krojenia. Czy Was też zaczarowała tegoroczna jesień? Jeszcze przymrozki nie ścisnęły drzew, jeszcze trzymają się liście wysoko pod niebem, czasem spływają złocistą kaskadą, gdy zawieje wiatr. Gapię się pod nogi na kolorowe liście i szuram w poszukiwaniu żołędzi. Posłuchajcie jesiennych dźwięków w "The Hard Way" Jamesa Huntera...


Gdy pierwszy raz zobaczyłam fioletowe ziemniaki, zakochałam się w nich na zabój! Wykwintna restauracja, symfonia barw i kształtów na talerzu. Jednym z fioletowych smaków jest ziemniak! Jędrny, zwięzły otulony szałwiowymi chipsami. Tylko gdzie zdobyć takiego ziemniaka? Uwierzycie, że torba ziemniaków w kolorze bakłażana uradowała mnie do utraty słów? Mam! i nie zawaham się ich użyć!


Czasami na targu zdarzają się ziemniaki w czerwonych lub różowych skórkach, które jednak po obraniu są po prostu żółte lub kremowobiałe. Te mają skórkę ciemno niebieską, prawie czarną. Nie wiem jaki to typ, muszę rozpoznać w trakcie gotowania. Pamiętacie konkurs ziemniaczany? Przypomnę ściągawkę dotycząca typów ziemniaków:


TYP A - sałatkowy - idealne do sałatek, smażonych ziemniaków i do zup; mają niewiele skrobi, a ich miąższ po ugotowaniu pozostaje wilgotny, delikatny, zwięzły, dający się łatwo pokroić w kostkę, plastry, czy nierozpadającą się ósemkę. 
TYP AB - sałatkowy, raczej wszechstronnie użytkowy
TYP B - ogólnoużytkowy - najczęściej spożywane jako dodatek do obiadu w towarzystwie mięs i sosów; mają nieco więcej skrobi, ich miąższ ziemniaków jest dość zwarty, dość delikatny, nieco mniej wilgotny, a pod widelcem lekko się rozgniata.
TYP BC  - wszechstronnie użytkowe, raczej mączyste
TYP C - mączysty - doskonałe na pure, placki, frytki i do pieczenia w całości; zawierają bardzo dużo skrobi, nawet woda po ich gotowaniu jest od niej mętna. Miąższ po ugotowaniu jest suchy, szorstki, rozsypujący się i wyraźnie mączysty. 




Gotuję garnek z fioletowymi ziemniakami. Nie obieram ich wcześniej, ciekawa jestem wszystkiego - jakie będą w smaku, jak obierać się będzie z nich skórka i jaki to typ. Okazuje się, że odlewam z nich niemal czystą wodę, to znak, że mają niewiele skrobi, są zwięzłe, chociaż pod widelcem lekko się rozgniatają. Obstawiam typ AB, czyli na początek zrobię z nich sałatkę. Ziemniaki pachną ziemią i orzechami, są delikatnie słodkawe, pyszne.

Fioletowe ziemniaki uprawiane są we Francji od początku XIX wieku, nazywa się je czasem "chińskimi truflami". Aleksander Dumas zachwycał się ich smakiem "Wielkim Słowniku Kulinarnym", a szefowie francuskich restauracji podają je jako rarytas. Jeszcze nie znam "źródła", gdzie na stałe będę mogła się w nie zaopatrywać, ale już je kocham. Na talerzu prezentują się obłędnie!


Korzenne śledzie w kolorze róż są pyszne! Zakochałam się w nich kilka lat temu i podaję je co roku na Wigilię. Do tej sałatki będą pięknie pasowały, szczególnie jeśli znajdziesz fioletowe ziemniaki. Sałatka jest bardzo soczysta. Winne, chrupiące jabłka rewelacyjnie przełamują słony smak śledzia, a całość doskonale uzupełnia śmietanowo-musztardowy sos. W tym wydaniu sałatkę śledziową mogę jeść cały rok. Sałatka jest jednak tak dekoracyjna, że będzie ciekawą propozycją także na imprezę, Święta i rodzinne spotkania. 

Fioletowa sałatka śledziowo-ziemniaczana

300g czerwonych korzennych śledzi (4 średnie płaty matiasów)
400g fioletowych ziemniaków typ A lub AB (oczywiście możesz użyć jasnych ziemniaków)
300g twardych, winnych jabłek - u mnie cortland
ok 70-80g czerwonej cebuli
50g grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

50g musztardy ziarnistej (ok 2 łyżeczek)
60g kwaśnej śmietany 18% (ok 2 czubatych łyżek)
40g majonezu (1 czubata łyżka)
40g jogurtu naturalnego (1 czubata łyżka)

Kilka dni wcześniej przygotuj czerwone korzenne śledzie wg tego przepisu. Gotowe śledzie osącz z zalewy i osusz, a następnie pokrój w kostkę.
Wyszoruj ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia. Gdy już będą chłodne, obierz ze skórki i pokrój w spora kostkę.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę nieco mniejszą niż ziemniaki.
Cebulę pokrój w drobniutką kosteczkę.
Wymieszaj w misce śledzie, ziemniaki, jabłka, cebulę. Dodaj orzechy i natkę. Dopraw sałatkę świeżo mielonym pieprzem i delikatnie solą. Wymieszaj wszystkie składniki sosu śmietanowo-musztardowego i dodaj do sałatki. Delikatnie wszystko połącz i odstaw sałatkę na minimum 12 godzin, by dobrze się przegryzła. Świetna propozycja na Wigilię i Święta!

6 komentarzy:

  1. Fioletowe ziemniaki są w stałej sprzedaży w kultowym sklepiku na targowisku koło Hali Mirowskiej, Też je bardzo lubię. O ile się nie mylę, pochodzą z Peru.

    OdpowiedzUsuń
  2. http://allegro.pl/fioletowe-ziemniaki-niebieskie-czarne-i3620974120.html dla tych spoza Wawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ optymistyczny róż!!! mojej Córci na 100% by się spodobały te ziemniaki i sałatka może tez :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis. Uprawiamy fioletowe i czerwone ziemniaki w Polsce. Zapraszam! Jesteśmy właśnie po wykopkach. W połowie listopada, jak już dojdziemy do ładu, na tworzonym właśnie blogu www.koloroweziemniaki.blogspt.com pokażemy przepisy na różności.
    Oczywiście ziemniaki też sprzedajemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! proszę o więcej info na priva, jak ruszycie ze sprzedażą. No i liczę, że ceny nie zabiją ;)

      Usuń
  5. Fioletowe ziemniaki to dla mnie nowość . Prezetują się świetnie w tej sałatce.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...