coś więcej

Cynamonowe chipsy jabłkowe i suszenie jabłek

W październiku powoli kończę proces suszenia. Zamrażarka pełna już suszonych wiśni, moreli, mirabelek i śliwek. W szklanym słoju ususzone kurki, a pomidory zalane oliwą i przerobione na pesto laskowe. Mam już wielki słój domowej vegety z suszonych warzyw i ziół i słoiczki z ususzonymi ziołami z własnego ogródka. W paździenriku suszę jeszcze ostatnie owoce - gruszki i jabłka. Z jabłek robię pyszne jabłkowe chipsy cynamonowe. Ale mam też mnóstwo skórek jabłkowych, głównie po szarej renecie, którą przetwarzam na konfiturę, dodaję do buraczków, albo piekę szarlotkię tatrzańską. Robię zatem suszone skórki jabłek do herbaty.

Kilka dni temu mięła kolejna rocznica śmierci Marka Grechuty. Wrażliwego, skrytego poety, który całego siebie oddał muzyce, poezji i widowni. Kończę czytać jego biografię autorstwa Marty Sztokfisz "Chwile, których nie znamy", Grechuta przez całe życie był mi bardzo bliski, a jednak niewiele wiedziałam o nim samym. Już zamówiłam kolejną książkę o nim - wspomnienia Danusi, jego żony, bez której nie dałby rady przebrnąć przez życie. Zamykam się w pokoju jego słów i muzyki i ciesze się jesienią. Posłuchajcie "W pochodzie dni i nocy" Marka Grechuty...


Zapach suszonych jabłek obezwładnia. Suszę jabłka do granoli, na wigilijny kompot i do podgryzania jak chipsy. Kosztele, championy, ulubione kortlandy, trochę szarej renety - suszę cynamonowe chipsy jabłkowe. Są wyśmienite!

Aż serce mnie boli, gdy mam wyrzucić całą furę skórek po jabłkach. Część z nich od razu zalewam wrzątkiem, dodaję imbir, miód i piję cudowny napar jabłkowo-imbirowy. Jeśli pozostaje chociaz odrobina miejsca w zamrażarce, część skórek mrożę, ale ostatnio cały czas szumu suszarka do owoców i warzyw - suszę skórki jabłek, pakuję w papierowe woreczki i odstawiam na półkę spiżarni. Będzie na zimę.


Cynamonowe chipsy jabłkowe

Kroję mandoliną jabłka na plasterki, im cieńsze, tym szybciej się wysuszą. Każdy plasterek posypuję cynamonem i układam w suszarce do warzyw. Dom pachnie obłędnie! Chipsy są cudowne, chociaż nie tam bardzo chrupiące jak klasyczne "chipsy" i bardzo cynamonowe. To ostatnio nasza ulubiona przekąska do wieczornego seansu filmowego.

ulubione twarde jabłka
cynamon
dobra mandolina lub ostry nóż i "ofiara" do krojenia

Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i razem ze skórką krój w cieniutkie plasterki - im cieńsze, tym szybciej chipsy się ususzą. Najlepiej użyć do tego mandoliny. Układaj w suszarce do warzyw i owoców i susz kilka godzin. Potem wyłącz suszarkę, rozstaw tace na blacie na całą noc, a następnego dnia znów susz ok 2-3 godzin, aż każdy plasterek będzie bardzo suchy. Chipsy  zmiękną nieco z czasem.
Możesz też suszyć chipsy w piekarniku, ale zajmuje to więcej czasu, gdyż na blasze nie należy układać plasterków warstwami na sobie.


Ale chipsy jabłkowe to nie wszystko! Przetwarzam ostatnio mnóstwo szarej renety, a szkoda mi wyrzucać skórek, więcj tak jak są, krótkie i długie, równe i byle jak ucięte suszę.

Suszone skórki jabłek (do herbaty)

skórki jabłek 
suszarka do warzyw i owoców

Skórki z jabłek układaj na tackach suszarki do warzyw i owoców i susz kilka godzin, aż stracą wilgoć. Ja suszę je do stanu wciaż elastycznego, pakuję do papierowych torebek i chowam do szafki. 

A co z nich robię?


Do dzbanka wrzucam kila gałązek zielonej górskiej herbaty, którą przywiozłam z Krety (mountain tea), dorzucam kilka skórek z suszonych jabłek, plasterki imbiru, cytryny, a czasem pigwowca albo suszonych żurawin. Zaparzam ok 5-7 minut i pije z zachwytem :) Spróbujcie koniecznie!

14 komentarzy:

  1. To nieco bez sensu suszone owoce do zamrażarki. A pomidory na pesto laskowe.. nowość.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest to bez sensu, jeśli suszy się owoce bez konserwantów i do stanu "giętkości", w którym wciąż zawierają w sobie jakiś poziom wilgoci. W torebce, czy lodówce po prostu by spleśniały. Może warto zajrzeć do przepisu na moje "pesto laskowe" ?

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile czasu i w jakiej temperaturze suszyć w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. temperatura ok 70-80stC i trwa to ok 4-5 godzin, ale trzeba pilnować. Raz tylko robiłam w piekarniku, trzeba przewracać je w trakcie suszenia i pilnować. Jesli masz miejsce i chociż niewielki budżet, pomyśl o suszarce do owoców i warzyw. :)

      Usuń
  4. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich zapasów:-) A takie jabłkowe chipsy są doskonałą alternatywą dla tych niezdrowych, kupionych w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam suszarkę i jabłka też, a chipsy jabłkowe uwielbiam - już mam zajęcie na weekend :)
    Btw, gdzie można kupić te podwójne szklaneczki ze zdjęcia? Widziałam je w pewnej kawiarni i podbiły moje serce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta konkretnie to prezent, ale rzeczywiście szklanki z Tchibo są podobne :)

      Usuń
    2. Mmm, ale masz fajnych Donatorów :D
      Dziękuję za odpowiedź!

      Usuń
    3. nooo, na imieniny dostałam kilka lat temu :) ale podejrzałam denko - to BODUM :)

      Usuń
  6. Witam,
    jeśli dobrze wysuszę jabłka i będę je trzymała po za lodówką, w ciemnym i suchym miejscu, to ile czasu max mogą leżakować? Po jakim czasie się psują?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam czy możesz opisać bardziej szczegółowo jak obchodzić się już z ususzonymi jabłkami? Jak je przechowywać. Mrozić po ususzeniu, ok ale co dalej po wyjęciu z zamrażarki? Znowu do suszarki wrzucić by pozbyć je wilgoci? którą pewnie złapią będąc w stanie zimna.. Mówisz że worek - mogą spleśnieć lodówa też. Napisz proszę dokładniej bo robię pierwszy raz w życiu suszony owoc i dopiero się uczę.. Z góry Ci bardzo dziękuję. A co zrobić by jabłka nie czerniały podczas suszenia?? Smarujecie je sokiem z cytryny??
    Pozdrawiam serdecznie Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      Jabłka suszę "na wiór", czyli az będą chrupiące i zupełnie suche. Przechowuję w papierowej torebce w szafce kuchennej. W zależności od rodzaju suszonych owoców, czy warzyw przechowuję je w różny sposób - pomidory zalewam oliwą, śliwki i wiśnie mrożę w woreczku strunowym (nie ma potrzeby znów je podsuszać po wyjęciu) i dodaję do granoli, ciasta, owsianki, a jabłka i gruszki w torebce papierowej. Jeśli są dobrze wysuszone, nie pleśnieją.
      Jabłka i gruszki można spryskać sokiem z cytryny by nie ciemniały, ja tego nie robię, jeżeli mają być do chrupania, posypuję od razu cynamonem i wysuszam na chipsy, jeśli to naparów zimowych, czy wigilijnego kompotu, zmiana koloru (niewielka) im nie szkodzi.
      Powodzenia!

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)