coś więcej

Buraczki z jabłkiem - jarzynka na zimę

W dzieciństwie najbardziej na świecie lubiłam buraczki na ciepło. Furda mięso, po co ziemniaki, skoro były buraczki! Babcia Zosia, spryciula niesamowita mieszała mięso i pozostałe składniki obiadu z burakami i tak "zaburaczkowany" obiad mnie zawsze zachwycał. Potem nastały czasy przedszkola, znienawidzonej, niedoprawionej buraczkowej brei i na długie lata rozstałam się z "jarzynkami" buraczanymi. Ale jest jedna jej wersja, którą kocham do dziś - buraki z jabłkiem w jarzynce na zimno. Zamykam ich całą furę w słoiki i żadna zima mi nie straszna :) 

A czy wiedzieliście, że burak doczekał się własnej piosenki? No to posłuchajcie :) ...


Buraczki z jabłkami do słoików robię od kilku lat. Niby po co, skoro burak i jabłka dostępne są całą zimę? Po prostu jesienią mam mnóstwo zapału do robienia przetworów i zamykania warzyw w słoiki, ale już zimą, gdy pichcę weekendowy obiad zwyczajnie nie chce mi się nastawiać kolejnego garnka do duszenia jarzynki. Najbardziej lubimy buraczki z jabłkami na zimno, a wyjęcie ich ze spiżarni jest po prostu szybsze niż duszenie i studzenie. W tym roku wyjątkowo szybko idzie mi pasteryzowanie słoików z moim nowym "przydasiem" kuchennym, z którym błyskawicznie się zaprzyjaźniłam - potężnym 30 litrowym pasteryzatorem WECK

Przygotowując buraczki do słoików, zawsze wybieram słoiki, które dla naszej pięcioosobowej rodziny są "na raz", czyli na jeden obiad. Dzięki temu nic nie pozostaje i nie ma szansy się zepsuć. Wielkość słoików dostosujcie zatem potrzeb i możliwości własnej rodziny.


Zróbcie od razu większą ilość tej jarzynki (z podwójnej lub potrójnej porcji). Jest szybka i prosta do zrobienia, ale "hurtowe" gotowanie, czy pieczenie buraków, co trwa ponad godzinę, idzie po prostu sprawniej niż rozkładanie tego procesu na kilka razy. Do swojej jarzynki używam jabłek odmiany szara reneta - owoce są jędrne, nie rozpadają się podczas gotowania i pozostają w paseczkach nawet po pasteryzowaniu.

Jarzynka z buraków z jabłkami i cebulą 

Soczysta, jędrna, ciut słodkawa, wyśmienita jarzynka jesienna. Uwielbiamy ją na zimno, bo szkoda czasu na podgrzewanie. Podaję ją do pieczonych żeberek, zrazów zawijanych, do gołąbków abarotnych i polskiego gulaszu

z podanych proporcji wyjdzie ok 4 słoików o pojemności ok 500ml każdy
2 kg buraków
200g cebuli
3-4 łyżki oleju
1 kg jabłek odmiany szara reneta
ok 1,5 łyżeczki soli
ok 2 łyżki octu jabłkowego
ok 2 łyżki cukru trzcinowego demerara

Buraki umyj i ugotuj lub upiecz w łupinach* do miękkości. Wystudź i obierz (skórka pięknie schodzi), a następnie zetrzyj na grubej tarce. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na szklisto na oleju. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na grubej tarce.
Wymieszaj razem buraki, jabłka i cebulę (dodając olej ze smażenia cebuli). Dopraw całość cukrem, solą i octem jabłkowym. Krótko razem zagotuj, a następnie przekładaj do słoików, i pasteryzuj 30 minut w temperaturze 80°C.

* buraki upiecz (najlepiej poprzedniego dnia) - umyte bulwy zawiń w folię aluminiową i piecz ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Odstaw do wystudzenia, potem obierz i zetrzyj.

28 komentarzy:

  1. Smakowite są takie buraczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie - czy buraczki pasteryzuje sie w piekarniku? stąd temp 80°?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pasteryzator, w którym można ustawić temperaturę. Jeśli będziesz to robić klasycznie, w garnku z wodą, wystarczy, żeby lekko pyrkała. Nie mam doświadczeń z pasteryzowaniem w piekarniku, ale dla pewności nieco bym zwięksyzła temperaturę.

      Usuń
  3. Ja to Cię normalnie kocham....Gdzie ja byłam, że wcześniej Ciebie nie odkryłam.....
    Jutro zakupię na targu i buraczki i jabłuszka i cebuli worek...
    Zrobię, napiszę, podziękuję.....
    Chyba nie jest jeszcze za późno na tego typu przetwory....co ?
    Buziaki.
    Cedra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cedra - to szczyt sezonu na buraki, cebulę i jabłka. Go Girl! :))

      Usuń
    2. Siódma rano....wyruszam na łowy:)
      Ściskam.
      Cedra.

      Usuń
    3. Zrobiłam.Są rewelacyjne ! Cudowne ! Przepyszne !
      (wcześniej to tylko z papryką robiłam)
      Dziękuję, dziękuję dziękuję !
      Cedra.

      Usuń
    4. bardzo się cieszę i na zdrowie!

      Usuń
  4. Szybkie pytanie- czy mozna te jarzynek zrobic bez octu? Tzn czy w słoiku sie nie zmarnuje wtedy? Bo moja rodzina nie toleruje octu:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest ocet spirytusowy tylko znacznie łagodniejszy jabłkowy. Można spróbować go zastąpić sokiem wyciśniętym z cytryny, ocet/cytryna mają na celu zachowanie pięknego koloru buraków, bez kwaśnego czynnika jarzynka będzie brzydka, jednak nie wpłynie to na jej trwałość, gdyż całość jest pasteryzowana. Powodzenia!
      :)

      Usuń
  5. Takie małe pytanie- czy zamiast octu można dodać sok z cytryny? Chciałam buraczki zrobić dla dziecka rocznego. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ocet jabłkowy nie powinien być najmniejszym przeciwwskazaniem dla dziecka, tym bardziej, że jest tu w minimalnej ilości (2 łyżki na 3,5kg warzyw i owoców!), ale oczywiście można spróbować z cytryną.

      Usuń
  6. Uwielbiam twoje przepisy.. inspirują do gotowania, po ich przeczytani nie da si e porzejść obojętnie obok garnka normalnie :) teraz przyszedł czas wypróbować i ten przepis..
    chciałam spróbować upiec buraki.. tylko mam może głupie pytanie jak pieczesz buraki - temp/ orientacyjny czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buraki upiecz (najlepiej poprzedniego dnia) - umyte bulwy zawiń w folię aluminiową i piecz ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Odstaw do wystudzenia, potem obierz.

      Usuń
  7. Właśnie upchnęłam w 14 słoików i myślę, że zrobię jeszcze drugą porcję. Są super! Jak zwykle jesteś niezawodna! I pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mozna bez cebuli

    OdpowiedzUsuń
  9. ja pasteryzuje w szybkowarze z 40 min jak mam bardzo dużo produktu. w takim wypadku produkt może po pasteryzacji może stać latami, choć trochę straci wartości. ewentualnie można zrobić tyndalizacje, żeby zabić formy przetrwalnikowe drobnoustrojów, tylko proces trzeba rozłożyć na 3 dni jeśli chcemy mieć pewność że produkt np. za 10 lat będzie zdatny do jedzenia. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zronic 1,60 kg buraków i 1kg jabłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) Baw się przepisami, eksperymentuj!
      Czekam na wieści jak się udało :)

      Usuń
  11. Czy można mniej buraczki a więcej jabluszek

    OdpowiedzUsuń
  12. Zastanawiam się czy przetwory będą ok jeśli odwróce kolejność zdarzeń w przepisie. Czy jeśli najpierw zetrę Buraki i Jablka i dopiero wtedy poddusze w garku- reszta dalej jak w przepisie to wyjdą mi? Nie popsują się? Szukam jak ułatwić sobie i skrócić robotę😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, zrobić możesz wszystko :) ale... burak pieczony w skórce, i dopiero potem obierany i rozdrabniany zachowa więcej słodkości. Starty i upieczony może się przyrumienić. Starty i duszony, będzie rozpadał w trakcie. Próbuj.
      Ideą tego przepisu jest króciutkie zagotowanie jabłek z już upieczonymi słodkimi burakami.
      Upieczenie surowych buraków to 1 minuta pracy - myjesz buraki, zawijasz każdy w folię alu, wstawiasz do pieca i koniec.
      Dopiero np kolejnego dnia możesz robić resztę. Obranie i starcie Starcie upieczonych buraków jest dużo prostsze i szybsze niż surowych.
      Powodzenia i daj znać co finalnie zrobisz :)

      Usuń
  13. Czy sałatkę można zrobić beż cebuli?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)