V Europejski Festiwal Smaku w Lublinie - jedziecie??


W tym roku zamierzam zakochać się w nowych bałkańskich smakach. Mam już w repertuarze ljutenicę i ajvar , ale przede mną jeszcze bałkańska zupa rybna, która na 5 tysięcy porcji będzie gotowana na Targu Rybnym w magicznym Lublinie, gdzie od 5 do 8 września odbywa się V Europejski Festiwal Smaku. Będziecie w Lublinie? bo ja tak!



Lubicie bałkańskie klimaty muzyczne? Słucham od kilku dni tych radosnych i pełnych energii dźwięków, no wiecie, już wczuwam się w klimaty muzyczne i smakowe tegorocznego Europejskiego Festiwalu Smaku, który od 5 do 8 września odbywa się w Lublinie. Zagra na nim m.in Sanja Ilic i Balkanika, posłuchajcie...


Tegoroczna 5 edycja Europejskiego Festiwalu Smaku to nie tylko koncerty bałkańskiej muzyki, ale ogromny festiwal doskonałych smaków bałkańskich, pokazy rodzimej kuchni i promocja kuchni lubelskiej. Program Festiwalu jest bardzo szeroki, obejmuje m.in benefis Roberta Makłowicza, wystawę fotografii Czesława Czaplińskiego, warsztaty fotograficzne z mistrzami fotografii - Tadeuszem Rolke i Leszkiem Mądzikiem. Tak tak, warsztaty są otwarte dla wszystkich, chociaż oczywiście obowiązują zapisy.


Ważnym wydarzeniem Festiwalu będzie konkurs kulinarny "Lubelskie Smaki", nad którego przebiegiem czuwał będzie Jean Bos, a w tym roku przebiega on pod hasłem "Renesans Kulinarny". Już nie mogę się doczekać mistrzowskich potraw z jagnięciny, gęsiny, kasz, jaj i owoców lasu. W tym roku konkurs będzie odbywał się na Zamku i każdy będzie mógł obserwować zmagania uczestników, a także degustować potrawy przygotowywane podczas szkoleń dla publiczności.


Koniecznie wybierzcie się na pokazy kulinarne gwiazd wśród których będzie Agnieszka Kręglicka, Robert Makłowicz, Jean Bos, czy Hanna Szymanderska, a także Grzesiek Łapanowski, który opowie i najlepszych polskich produktach regionalnych w ramach kampanii "Trzy znaki Smaku". Oglądajcie teatr gotowania i posłuchajcie o sztuce tworzenia nalewek. W trakcie Festiwalu odbędzie się XVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek, do którego swojej produkcji domowe trunki może zgłosić każdy. Ja miałam ogromną przyjemność zająć drugie miejsce i zdobyć wyróżnienie w I Warszawskim Turnieju Nalewek, ale tym razem w Lublinie startować w nim nie będę, bo... wszystkie domowe nalewki już wypiliśmy, ale na parapecie kuchennym już czekają nowe nastawy domowych trunków.


W kuchni Europejskiego Festiwalu Smaku królować będzie dziczyzna i owoce lasu, jagnięcina, gęsina, sery i wina oraz potrawy z kwiatów. Już nie mogę się doczekać atrakcji na Scenie Smaku, gdyż w tym roku na zaproszenie organizatorów, wraz z kilkoma blogerami z całej Polski wezmę udział w całym Festiwalu, a także konferencji z dyrektorami największych festiwali smaku poświęconej marketingowi gospodarczego lubelszczyzny.

Serdecznie Was namawiam, wybierzcie się do Lublina, by na Scenie Smaku poznać magiczne Podlasie, Energetyczne Roztocze kolonię artystyczną (Lublin, Kazimierz, Nałęczów), uczestniczyć w pokazach i warsztatach kulinarnych, a także poznać smak bałkańskiej zupy rybnej, która na 5 tysięcy porcji będzie gotowana na targu rybnym.

W cyklu "Europa na talerzu" zaprezentuje się kuchnia Belgii, Rosji i Włoch, a wszyscy uczestnicy Festiwalu będą mogli spróbować bałkańskich pierogów.

Dla amatorów piwa wielką atrakcją będą pokazy i degustacje małych browarów, a ma być ich w Lublinie ogromna ilość. Wieczorne after-party odbywać się będą przy brzękach kufli i szumie piwnej piany. Osobny program mają warsztaty Smakuj Życie. Na historycznym lubelskim Starym Rynku odbywać się będzie Jarmark Św Jacka, wiele atrakcji i smaków czekać będzie na uczestników Festiwalu na Targu na Placu Rybnym oraz Zielonym Targu na Błoniach pod Zamkiem.

Kogo z Was spotkam w Lublinie?



...
na Festiwal wyjeżdżam na zaproszenie Waldemara Sulisza, wpis jest efektem współpracy z Festiwalem, jednak zawiera wyłącznie moje osobiste opinie i nikt nie wywierał wpływu na jego treść

2 komentarze:

  1. Ja jadę w odwiedziny do siostry, więc na pewno nie zabraknie mnie na tak smacznym wydarzeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja będę dopiero w niedzielę, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...