Od dziecka pamiętam, że nie znosiłam serników na zimno. Całe sztywne, aż twarde od sztucznie barwionych galaretek i mnóstwa żelatyny. Hasłem "pyszny serniczek na zimno" można byo mnie z każdej imprezy rodzinnej wygnać. Od kiedy jednak sama zaczęłam eksperymentować w kuchni i mieć wpływ na stężenie masy serowej, całkowicie zmieniłam zdanie. Chyba najbardziej przełomowym był chrupotek, ale dzisiejszy sernik z mango jest tak obłędnie pyszny, że przekona każdego, kto dotychczas kręcił nosem na "serniki na zimno".
W niedzielne popołudnia słucham Sjesty Kyrdyńskiego w Trójce, a jak się skończy, włączam łagodne dźwięki. Uwielbiam niedziely relaks przy dobrym winie i jeszcze lepszym deserze. Posłuchajcie "Higher Love" by James Vincent McMorrow...
Uwielbiam mango za jego słodycz, trud odzierania pestki z miąższu i nieskończone wariacje smaków, które można z tym niezwykłym owocem osiągnąć. Curry z mango, obłędne krewetki grillowane z mango, do tego sałatka z chilli krewetkami i mango, mus z mango zamknięty w muszli z czekolady, tarta z cytrynowa z mango, rewelacyjny chutney z mango i miętą, wyśmienity koktajl z papryki, ananasa i mango, a do kompletu ten cudowny sernik na zimno z mango.
Czy to sernik jogurtowy, czy wyśmienity DeSernik? Jakby go nie nazwać, zrobić trzeba koniecznie, bo jest pyszny. Sernik z mango jest lekuchny jak puch, bardzo bardzo delikatny, prawie nie słodki i pełen słodkiego, odurzającego mango. Nie ma opcji, by skończyć na jednym kawałku :)
200g ciasteczek maślanych
50g rozpuszczonego masła
3 duże owoce dojrzałego mango (ok 500g każdy)
750g jogurtu bałkańskiego (gęsty jogurt naturalny bez cukru)
100g cukru pudru
25g żelatyny
250g kremówki 30% schłodzonej w lodówce
garść dojrzałych malin
10g żelatyny na polewę na wierzchu
kilka gałązek świeżego tymianku
Tortownicę o średnicy ok 21 cm wyłóż papierem do pieczenia (dół i boki). Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z masłem i wyłóż dno tortownicy. Jeden owoc mango obierz, usuń pestkę a miąższ pokrój w cienkie plastry. Odłóż 4-5 plastrów na później a pozostałymi wyłóż boki tortownicy.
Pozostałe dwa owoce mango obierz i usuń pestki - część zmiksuj na mus by uzyskać 500g, część pokrój w dość spora kostkę (ok 200g).
Utrzyj jogurt z 250g musu z mango, cukrem pudrem na gładką masę. Żelatynę (25g) namocz w 3-4 łyżkach zimnej wody, a po kilku minutach rozpuść w 50g gorącej wody. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy jogurtowej, wymieszaj, dodaj jeszcze kilka łyżek. Dopilnuj by w masie nie było grudek, a potem całość połącz z przygotowaną wcześniej masą jogurtową z mango.
Schłodzoną w lodówce kremówkę ubij na sztywno i połącz z masą jogurtową. Wmieszaj pokrojone w kostkę mango (200g). Całość przełóż do przygotowanej tortownicy. Wciśnij do środka kilkanaście malin, ale tak, by nie było widać ich widać na wierzchu. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do schłodzenia do lodówki. Sernik powinien stężej w ciągu godziny.
Żelatynę (10g) namocz w 3-4 łyżkach zimnej wody, a po kilku minutach rozpuść w 50g gorącej wody. Pozostałe 250g musu z mango wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną, całość wylej na wierzch stężałego sernika. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej plastry mango i gałązki tymianku. Wstaw do lodówki do stężenia na kolejną godzinę. Po tym czasie możesz podawać i obserwować miny gości. Będą mruczeć, promis :)
cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Iza spróbuj, równie dobrze smakuje
UsuńOd kiedy sprobowalam naprawde dojrzalego mango to po prostu uwielbiam ten owoc. Swietny sernik. Ja ostatnio robilam lody z mango. Pewnie beda wkrotce na blogu :)
OdpowiedzUsuńlooody mango - poezja! ale koniecznie spróbuj tego sernika, jest cudny!
UsuńJak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper zdjęcia ...
Sernik jest zachwycający, skradł moje serce :)
OdpowiedzUsuńO jeżuniu..Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńkolor cudowny, naprawdę robi wrażenie :) mniam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mango (np. w sałatkach). Twój sernik, jak piszesz jest obłędnie pyszny, a ja dodam, że jest obłędnie śliczny. Myślę, że takie dwa atuty wystarczą, żebym nie dała się prosić i pewnie go zrobię.
OdpowiedzUsuńJa również nie cierpię tradycyjnych serników na zimno z serków homogenizowanych i masy galaretek. Brrr!
OdpowiedzUsuńTwój jednak wygląda jak zupełnie z innej bajki. Tej zdecydowanie przepysznej. Mango i jogurt grecki - biorę i to od razu dwa kawałki.
Zachęcam do udziału w mojej akcji sernikowej na Durszlaku :)
Piękny! :)
OdpowiedzUsuńMuszę go zrobić !!!
OdpowiedzUsuń