Sataye z kurczaka z fistaszkowym sosem

W letnie weekendy grillujemy w ogrodzie lub na tarasie. Nie mam jednak odwagi kupować "gotowców" na grilla, zawsze wolę ze sprawdzonego źródła wybrać mięso i samodzielnie je doprawić. Najbardziej lubię robić dania na patyku - lizaki z kurczaka z imbirem i cytryną, genialne kofto-kiftety doprawione kuminem, szaszłyki wołowe ze śliwką w boczku, czy wyśmienite kulki jagnięce z suszoną śliwką. Nie przepadam za kurczakiem grillowanym w sporych kawałkach, zazwyczaj wychodzi mocno przesuszony, ale sataye z kurczaka są wyśmienite, szczególnie z rewelacyjnym sosem fistaszkowym.


Posłuchajcie dziś I Am Oak w "On Trees And Birds And Fire"...


Sataye są bardzo prostym sposobem przyrządzania mięsa. To delikatna pierś kurczaka odpowiednio zamarynowana i nabita na patyczki jak tkanina na igłę. Sataye je grillować lub smażyć na patelni. Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięso będzie kruche i soczyste, a jego smak zależeć będzie od źródła pochodzenia mięsa i jakości marynaty. Poszukajcie kurcząt z wolnego chowu lub kurczaków zagrodowych. 


Sataye z kurczaka grilluje się tylko kilka minut, należy pilnować, by ich nie przesuszyć. Mięso jest bardzo aromatyczne i kruche. Oprócz sosu fistaszkowego podaj do nich ulubioną sałatę. 

2 podwójne piersi kurczaka z wolnego chowu lub zagrodowego

marynata
100g oleju słonecznikowego
20g miodu rzepakowego
50ml dobrego sosu sojowego
2cm startego imbiru
1 cytryna
pół pęczka świeżej kolendry
świeżo mielony pieprz do smaku

sos fistaszkowy
50g masła orzechowego
50g posiekanych grubo fistaszków
250ml śmietanki kremówki
pół łyżeczki płatków chilli

Piersi kurczaka oczyść, umyj i pokrój w długie paski (mniej więcej wielkości polędwiczek z kurczaka). 
Posiekaj kolendrę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w misce i przełóż do niej mięso. Odstaw na minimum 2 godziny do marynowania, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z marynaty mięso nabijaj na patyczki w kilku miejscach (jak ścieg igłą). Grilluj ok 5-6 minut przewracając w trakcie. Podawaj z sosem fistaszkowym.

Podgrzej kremówkę w garnuszku, wmieszaj do niej masło orzechowe, płatki chilli i posiekane orzechy. Podgrzewaj chwilę, potem wystudź. Gęstość sosu reguluj ilością dodanej kremówki. Podawaj na zimno z grillowanymi satayami. 

7 komentarzy:

  1. Przyszłam tu trochę bardziej dla sosu fistaszkowego niż dla mięsa, a wyjdę chyba z silnym postanowieniem przygotowania i jednego, i drugiego ;-)
    Oby do kolejnego dłuższego wolnego i rozgrzewam grilla :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Kurczak na patyku to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzostwo świata najlepsza marynata do sataye jaką smakowałam :)) wyszło niebiańsko mąż oszalał :)) pozdrawiam i próbuję dalej Twoich przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. baaardzo się cieszę :)) zapraszam cześciej i pozdrawiam

      Usuń
  4. Świetny blog chyba nawet moja lektura na najbliższe wieczory :) sprzedam go dalej ;-) do usłyszenia/napisania ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...