coś więcej

Prosty chleb pszenny drożdżowy

Niemal rok temu na profilu Fb ChilliBite pokazywałam krok po kroku jak piekłam swój bodajże pierwszy pszenny chleb drożdżowy. Było mnóstwo zabawy i wszystkim udał się pierwszy chleb, ale ponieważ ciężko go odszukać w zasobach Fb, a sporo osób o niego pytało mailem, przypominam ten bardzo prosty przepis. Mam nadzieję, że będzie inspiracją do weekendowego pieczenia własnego chleba.

Od 3 tygodni nie kupiłam chleba. Wyciągam na blat kuchenny mąkę, ziarna, zakwas lub drożdże i zagniatam swoje bochenki. Czasem robię to w sobotę wieczorem, słuchając ciepłych dźwięków, innym razem wcześnie rano w niedzielę, gdy dom jeszcze śpi. Świeży chleb w niedzielę smakuje tak serce domu na kromce z masłem. Posłuchajcie "Sunday" Franka Sinatry...


Przepis na chleb pszenny drożdżowys wypatrzyłam kiedyś w programie kulinarnym, na kilka miesięcy przed ukazaniem się książki Allegry McEvedy i Paula Merreta "Ekonomia Gastronomia". Całe szczęście, że już umiałam go upiec, gdy książka się ukazała. Allegra pisze w niej, że "człowiek nie może nazywać się kucharzem, jeśli nie umie upiec chleba". Zróbcie ten chleb, szczególnie jeśli jeszcze nigdy chleba nie piekliście. Ten jest naprawdę prosty i, wg autorów książki "dla nowicjuszy" takich jak ja byłam rok temu i dziś wciąż jestem. Polecam Wam kupienie książki "Ekonomia Gastronomia", dziś kosztuje już tylko 25zł!


Jeszcze będę na tym etapie, by piec kilkadziesiąt różnych rodzajów chleba, jeszcze tam dojdę. Póki co dzielę się kilkoma wskazówkami na proste chleby, które piekę. To wskazówki dla początkujących, które mam nadzieję, zachęcą Was do dalszych poszukiwań smaku domowego chleba:
- pszenny chleb drożdżowy (poniżej)
- pszenny chleb bez zagniatania pieczony w ganku
- pszenno-żytni chleb na zakwasie
- chleb wieloziarnisty na zakwasie


Chleb pszenny drożdżowy - dla początkujących

500g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 820 (plus trochę do oprószenia)
      - ja piekę na mące orkiszowej
265ml wody o temperaturze pokojowej
15g świeżych drożdży lub 4,5g drożdży instant
7g soli


Wsyp mąkę do dużej miski (najlepiej do dzieży stojącego miksera), zrób pośrodku wgłębienie, dodaj drożdże, sól, wodę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub hakiem miksera, aż będzie miękkie i elastyczne (ok 10 minut). Przykryj zagniecione ciasto w misce wilgotną ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią 8-10 razy, by je odgazować. 


Przełóż ciasto na oprószony mąka blat i wyrabiaj przez chwilę przez rozciąganie i zagniatanie. Uformuj z ciasta prostokąt, złóż na trzy i odwróć łączeniem do spodu - powinien powstać krótki wałek. Kantem dłoni spłaszcz końcówkę ciasta i podwiń pod spód. Identycznie zrób z drugim końcem. 
Uformowany bochenek przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, oprósz mąką i odstaw na ok 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a w tym czasie rozgrzewaj piekarnik do temperatury 240°C. Po ok 25 minutach, wyrośnięty bochenek natnij nożem dwukrotnie wzdłuż. 




Wstaw blachę do piekarnika i piecz 8 minut. Zmniejsz temperaturę do 190°C i uchyl drzwiczki delikatnie na ok 1-2 minuty, a następnie zamknij piekarnik i piecz ok 30 minut, aż bochenek wyrośnie i będzie złocisty, a postukany od dołu wyda "głuchy" pusty dźwięk. Wyjmij chleb z piekarnika na kratkę i odstaw do przestudzenia.



Krój bochenek dopiero po całkowitym wystygnięciu. Chleb utrzymuje świeżość przez ok 36 godzin. Świetnie smakuje z wiejskim masłem i plastrem camemberta okrytym marmoladą z pomarańczy

43 komentarze:

  1. Ile to już razy piekłem ten chleb to nie zliczę ale zapewnić wszystkich mogę że jest pyszny!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeglądam Twoje przepisy i widzę jakie życie jest smaczne i ile ja w życiu smaków jeszcze nie spróbowałam. Na razię patrzę, ślinię się i myślę kiedy by co przygotować. Zaczęłam od suszonych pomidorów, ale już myślę o suszonych śliwkach i truflach ;-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć, rozgość się u mnie na dłużej i częstuj - biała herbata i ciasteczka z orzechami właśnie podaję :)

      Usuń
  3. Ledwo co zobaczyłam wpis i zabrałam się do pracy bo ostatnie chleby piekłam dwa tygodnie temu. Mało wymagający ten chlebuś, a bardzo dobry. :) Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się udał. Prawda że prosty? :)

      Usuń
  4. wypróbuję, imponują mi ludzie piekący chleby:D a że jeszcze jest to dla mnie obszar pełen tajemnic..:) Twoja propozycja z przydomkiem "prosty" i fajnym opisem krok po kroku bardzo mi się podoba:) pozdrawiam:) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hasło o "ludziach którzy imponują" mnie wzięło :)) mi też tacy ludzie wchodza na ambicję ;P upiecz i daj znać, czy wystarczająco prosty. A potem spróbuj innych rodzajów chleba z tego posta (w środku sa linki) Dobrej niedzieli!

      Usuń
    2. zrobiłam:) wyszedł pyszny!!! i tak oto dzisiejszy dzień rozpoczęłam świeżutkim chlebem i cieszę się jak głupia:)BARDZO dziękuję CI za ten przepis i instrukcje. pozdrawiam i ściskam!

      Usuń
    3. Super!!! bardzo się cieszę :)) a może następny zrobisz ten z ziarnami? jest super prosty, serio :) jeśli jesteś z okolic Warszawy, mogę podarować trochę zaczynu na chleb. http://www.chillibite.pl/2013/08/chleb-wieloziarnisty-na-zakwasie.html

      Usuń
    4. Aż mnie przeszedł zimny dreszcz:) " ja?? na zakwasie??:) " bo ja nigdy nie piekłam jeszcze pieczywa na zakwasie...ale do odważnych świat należy:) Jestem z Gdańska, także będę musiała chyba poszukać kogoś w okolicy:) ściskam!

      Usuń
    5. I to jest TEN moment, w którym puka do Ciebie Twoje przeznaczenie.... OTÓŻ.... będę..... od poniedziałki 9 września w GDYNI! jadę na cały tydzień na Festiwal. Jeśli możesz w poniedziałek po południu odebrać zaczyn chlebowy z Gdyni, pisz na priva, przywiozę :)

      Usuń
    6. Witam :) wspomniałaś że jesteś z okolic Warszawy a dokładniej możesz napisać .Chętnie bym odkupiła od Ciebie ciut zakwasu na ten w/m chlebek , tylko obecnie jestem w trakcie tankowania chemii :) fuj i nie wiem kiedy będę na siłach a smaka mi narobiłaś no chyba że będzie blisko to córę wyślę .Pozdrawiam ELA

      Usuń
    7. Elu, nie mam obecnie zaczyny na chleb wieloziarnisty, ale obserwuj prosze mój Fb, jeśli będę miała do oddania, dam znać. Może ten prosty drożdżowy upieczesz??

      Usuń
    8. Witam ,dziękuję za odpowiedz ,po nie przespanej nocy wezmę się za ten chlebuś proszę trzymać kciuki :) Pozdrawiam

      Usuń
    9. powodzenia i na zdrowie! :)

      Usuń
    10. Wyszedł pyszny ale zapomniałam go ponacinać i mamy taką piękną pyszną kuleczkę a najlepsza to skórka .Dziękuję :)

      Usuń
    11. super! bardzo się cieszę :) czas na kolejne eksperymenty, co?
      Proszę nastawić na noc "chleb bez zagniatania" i upiec do śniadania. Smakuje jak ciabatta, jest pyszny!
      http://www.chillibite.pl/2012/01/chleb-na-1-tydzien-roku-i-konkurs.html
      Powodzenia!

      Usuń
  5. Mam pytanie odnośnie mąki orkiszowej...jakiś czas temu kupiłam mąkę orkiszową grubo mieloną razową - czy nada się do tego przepisu? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Grubo mielona mąka lepsza będzie do chleba wielozoarnistego, który tez jest na blogu. Do tego lepiej sprawdza sie mąka jasna, drobno mielona.

    OdpowiedzUsuń
  7. No rzeczywiscie bardzo prosty i smaczny! Na drugi dzien czyli dzis troche sie tylko zaczal kruszyc.
    Musze dodac ze specjalnie do niego zakupilam camemebert (a chyba pare lat nie kupowalam), marmolade pomaranczowa mialam. Byla wiec kanapka jak z obrazka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, bardzo sie cieszę! Będziesz częściej piekła? A moze sprobujesz jeszcze chleba bez zagniatania. Jest super prosty, a smakuje jak ciabatta, pycha! http://www.chillibite.pl/2012/01/chleb-na-1-tydzien-roku-i-konkurs.html

      Usuń
  8. Zrobiłam :) Był taki dobry, że piekłam dwa razy :) I wkręcam się w pieczenie chleba! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam ciepło :)

    http://skrytozercy.blogspot.com/2013/10/chleb-pszenny-drozdzowy.html

    OdpowiedzUsuń
  9. 15 drozdzy ? Jestem poczatkujaca i nie wiem czy ma to byc 1,5 dag czy 15 dag ??

    OdpowiedzUsuń
  10. naprawde pyszny i prosty chlebek !!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. pytanie, czy będą do drożdże suszone, czy instant np. Oetkera?
    7g drożdży instant = 25g drożdży świeżych, zatem do tego chleba zamiennik 15g drożdży świeżych to ok 4,5g drożdży instant
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój pierwszy chleb i sukces, który motywuje do dalszych eksperymentów w tej kategorii :) Dzięki za mega prosty przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz piekę ten chlebuś, siedzi już w piekarniku :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. dzisiaj go robię :D ale ja w keksówce, mam nadzieje, że to nic nie zmieni :P zobaczymy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super smaczny, chrupiacy, dzisiaj go pieklam mam nadzeje ze mezusiowy rowniez posmakuje. Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem poczatkujacy pieklem kilka innych chlebkow ale ten robie juz drugi raz i jest prosty a wychodzi pyszny skorka chrupiaca��smakuje calej rodzinnce dziekuje za przepisik��Tomek z Colne

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy do pieczenia chleba można użyć mąki typ 500?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zalecana jest mąka chlebowa, ma lepsze parametry przy tym szybkim chlebie

      Usuń
  18. A czy można do ciasta w trakcie mieszania dodać jakieś ziarna typu słonecznik czy dynia? Bo boję się, że mógłby nie wzrosnąć jak trzeba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze zachęcam do trzymania się przepisu, gdy piecze się ciasto czy chleb pierwszy raz, a dopiero potem samodzielne eksperymenty :)
      Słonecznik i dynia są dośc ciężkimi ziarnami i mogą mieć negatywny wpływ na wyrastanie. Łyżka maku lub siemienia lnianego nie powinna zaszkodzić, ale znów - zachęcam do prób po upieczeniu pierwszego bochenka. Można też wyrobić dwa ciasta jednocześnie i w tym samym czasie poddać je rośnięciu (jedno wg przepisu, drugie z ziarnami) i sprawdzić efekt. Eksperymenty są kluczem do sukcesów w kuchni !

      Usuń
  19. Witaj! Czy mogę dodać 500 g mąki orkiszowej do wypieku domowego chleba Melvit? Nie mam pojęcia jakiego ona jest typu, dość miałka i ciemna, pomocy, bo jestem kompletnym laikiem! Aktualnie nie mam innych mąk chlebowych, tylko taką znalazłam w szafce, a mam ogromną ochotę na Twój chleb :) Pozdrawiam i czekam na odpowiedź, Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tylko nie jest napisane na niej "razowa" to powinno być dobrze. To jeden z wyższych typów mąk, choć powinien być oznaczony z tyłu opakowania. Powodzenia! :)

      Usuń
  20. Właśnie wyciągnęłam chleb z piekarnika i strasznie twardy jest. Nie wiem co mogłam źle zrobić.. może piekarnik za mocno grzeje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      Tak na odległość trudno mi ocenić. Może być kilka przyczyn - Zbyt krótki okres wyrastania? czy chleb wyrósł, czyli czy drożdże były aktywne? Może niewłaściwa mąka? zbyt wysoka temperatura pieczenia (nie zmniejszona po 8 min)? Włączony termoobieg?
      Zachęcam do podejmowania kolejnych prób. W piekarnictwie to porażki uczą nas najwięcej. Tak przynajmniej mówią mistrzowie piekarnictwa :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)