W sierpniu pojawiają się bakłażany. Mają one swoich zwolenników i zdecydowanych przeciwników. W mojej kuchni nie ma ich zbyt wiele, jednak nade wszystko ukochałam sobie grecką pastę bakłażanów - melitzanosalata, którą nauczyła się wreszcie robić na niedawnych warsztatach kulinarnych, w których brałam udział na Krecie. Aż śmiech bierze jakie to proste!
Jeśli tylko nie słucham greckiego radia w nadmiarze, by tradycyjna grecka muzyka zdążyła zbrzydnąć, lubię włączyć kilka pięknych dźwięków z tych rejonów. Gdy słucham tego utworu, od razu wracają wspomnienia długich biesiad w greckich knajpkach nad brzegiem morza, posłuchajcie...
Koula Barydakis, u której uczyłam się gotować po kreteńsku to niezwykle ciepła osoba. Pracowała przez wiele lat w Kanadzie, a od 15 lat prowadzi na Krecie swoje kursy dla przyjezdnych, a także prywatne lekcje gotowania. Przy kolejnej wizycie na Krecie znów się do niej wybiorę, a tymczasem robię już w domu wg jej przepisu słynną grecką pastę z bakłażana - melitzanosalata.
Melitzanosalatą zajadaliśmy się w ubiegłym roku na Kos i tym razem na Krecie. Do jej przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil w blenderze i gotowe.
Najbardziej lubię ją w zestawie meze, w którym przenikają się wszystkie smaki Grecji: melitzanosalata (pasta z bakłażanów), taramasalata (pasta z kawioru), tzatziki (jogurt z czosnkiem i ogórkami), dolmades (faszerowane ryżem liście winogron), grecki ser graviera i garść oliwek. Do tego wystarczy kawałek jasnego pieczywa i uczta gotowa!
3 średniej wielkości bakłażany (ok 700g)
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwej
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
1/2 pęczka natki pietruszki
Bakłażany umyj i upiecz na wyłożonej folią lub papierem blasze w temperaturze 180°C - ok 45-60 minut. Odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij łyżką wnętrze ze skórki.
W malakserze zmiksuj natkę pietruszki, czosnek, bakłażana, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą do smaku i podawaj z jasnym pieczywem (bułka/bagietka). A najlepiej w zestawie greckich meze.
Melitzanosalatą zajadaliśmy się w ubiegłym roku na Kos i tym razem na Krecie. Do jej przygotowania wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil w blenderze i gotowe.
Najbardziej lubię ją w zestawie meze, w którym przenikają się wszystkie smaki Grecji: melitzanosalata (pasta z bakłażanów), taramasalata (pasta z kawioru), tzatziki (jogurt z czosnkiem i ogórkami), dolmades (faszerowane ryżem liście winogron), grecki ser graviera i garść oliwek. Do tego wystarczy kawałek jasnego pieczywa i uczta gotowa!
3 średniej wielkości bakłażany (ok 700g)
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwej
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
1/2 pęczka natki pietruszki
Bakłażany umyj i upiecz na wyłożonej folią lub papierem blasze w temperaturze 180°C - ok 45-60 minut. Odstaw do przestudzenia, a następnie wyjmij łyżką wnętrze ze skórki.
W malakserze zmiksuj natkę pietruszki, czosnek, bakłażana, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą do smaku i podawaj z jasnym pieczywem (bułka/bagietka). A najlepiej w zestawie greckich meze.
Wiele lat temu nauczyłam się robić taką pastę w Chorwacji, różni się jedynie dodatkiem posiekanego pomidora. Jedno z moich ulubionych dań z bakłażana:) Twoja wygląda bardzo apetycznie!!!pozdarwiam
OdpowiedzUsuńto też musi być fajne - świeże pomidory posiekane?
UsuńBrzmi świetnie. Bardzo lubimy bakłażany, więc powinnam wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńA można taką pastę przełożyć do słoiczków na zimę i za pasteryzować?
szczerze przyznam, ze nie mam pojęcia, ale spróbuję i dam znać za kilka tygodni :))
UsuńSwieże posiekane pomidory (odsączone z soku na sicie) i czosnek, pieczone bakłażany pieprz i sól to czarnomorska ikra z bakłażana prosto z Odessy. Często robię, znika w mgnieniu oka i jest pyszna szczególnie do czarnego chleba. :)
OdpowiedzUsuńWróciłam niedawno z Cypru, gdzie miałam okazję m.in. spróbować melitzanosalaty. Smakowała wyśmienicie. Dzięki za ten przepis, teraz przywołam sobie cypryjskie wspomnienia w domu :)
OdpowiedzUsuńJa melidzanosalatę robię z dodatkiem tahini (pasta sezamowa), tak mnie uczyła Greczynka, u której pracowałam :)
OdpowiedzUsuńCzy taka pastę można wekować?
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że jest tylko do jedzenia na świeżo. Warto spytać rodowita Greczynkę :)
UsuńRodowita greczynka odpowiada - mozna :D
UsuńWitam. Czy pestki miksujemy, czy należy je usunąć? Dziękuję za szybką odp
OdpowiedzUsuńWitam. Czy pestki miksujemy, czy należy je usunąć? Dziękuję za szybką odp
OdpowiedzUsuńwybacz, ale na weekend odcięłam się od maili i nie widziałam tego komentarza - nie trzeba usuwać pestek :)
Usuń