Dziś zabrała mnie koleżanka na targ. Taki prawdziwy, co to dzieje się dwa razy w tygodniu, a można kupić na nim wszystko co akurat rodzi w sezonie. Wpadłam "na chwilę", ale wyjechałam z łubianką malin, wiadrem czarnej porzeczki i drugim wiadrem z wiśniami. Do tego jagody i ogórki na szybkie małosolne. W ferworze szaleństwa przetworowego ( tym niebawem), nie miałam czasu dziś na nic innego tylko naprawdę ekspresową tartę z letnimi owocami. To kolejna propozycja ciasta na środę - szybkie i zawsze się udaje.
Od rana szumiał wentylator, szeleścił papier w piekarniku, a ja słuchałam dziś cały dzień Niny Simone. Mam jest pięciopłytowy album i nie mogłam się oderwać. A dla wszystkich spragnionych letnich słodkości taka perełka od Niny Simone "I Want A Little Sugar In My Bowl", posluchajcie...
Tarta jest nieprzyzwoicie prosta. Na ciemnym, czekoladowym spodzie z kruchego ciasta krem śmietanowy z nutą smakową pasującą do użytych owoców. Do tego mnóstwo owoców lata i kilka listków mięty. To prostsze niż napisanie tego posta i naprawdę doskonałe ciasto na środę. Upieczecie?
Tarta jest niezwykle delikatna i lepsza niż niejeden deser w kawiarni. To także świetne "przynośne", gdy idziecie w odwiedziny na letnie spotkania tarasowe z butelką lekkiego wina.
Szybka tarta z owocami lata
250g mąki
125g masła
30g ciemnego kakao najlepszej jakości
50g cukru pudru
2 żółtka
30g ciemnego kakao najlepszej jakości
50g cukru pudru
2 żółtka
krem śmietanowo-owocowy
250g śmietany kremówki
100g mascarpone
20g cukru pudru
100g lemon curd - na krem cytrynowy
LUB 100g przetartego dżemu malinowego - na krem malinowy
LUB 100g garść świeżych jagód rozgniecionych z łyżką cukru - na krem jagodowy
świeże owoce sezonowe - maliny, jagody, truskawki, porzeczki, czereśnie, morele
listki świeżej mięty
cukier puder do dekoracji
Mąkę, masło i cukier przesiekaj razem, potem dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Formę wyłóż ciastem i wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki (u mnie zazwyczaj 15 min w zamrażalniku). W międzyczasie rozgrzej piekarnik, do ok 180°C.
Ciasto ponakłuwaj widelcem, na schłodzonym cieście wyłóż papier do pieczenia i wsyp fasolki lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piecz pod obciążeniem ok 10 min, potem zdejmij papier oraz fasolki i piecz jeszcze 15 minut. Odstaw do wystudzenia, a nastęĻnie wyjmij zimny spód tarty z formy.
W tym czasie przygotuj krem - ubij na sztywno śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec dodaj wybrany dodatek smakowy (u mnie był domowy lemon curd). Wyłóż krem na wystudzony spód, ułóż na wierzchu owoce i listki świeżej mięty. Oprósz cukrem pudrem przed podaniem.
Miłego letniego popołudnia :)
100g mascarpone
20g cukru pudru
100g lemon curd - na krem cytrynowy
LUB 100g przetartego dżemu malinowego - na krem malinowy
LUB 100g garść świeżych jagód rozgniecionych z łyżką cukru - na krem jagodowy
świeże owoce sezonowe - maliny, jagody, truskawki, porzeczki, czereśnie, morele
listki świeżej mięty
cukier puder do dekoracji
Mąkę, masło i cukier przesiekaj razem, potem dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Formę wyłóż ciastem i wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki (u mnie zazwyczaj 15 min w zamrażalniku). W międzyczasie rozgrzej piekarnik, do ok 180°C.
Ciasto ponakłuwaj widelcem, na schłodzonym cieście wyłóż papier do pieczenia i wsyp fasolki lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piecz pod obciążeniem ok 10 min, potem zdejmij papier oraz fasolki i piecz jeszcze 15 minut. Odstaw do wystudzenia, a nastęĻnie wyjmij zimny spód tarty z formy.
W tym czasie przygotuj krem - ubij na sztywno śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Pod koniec dodaj wybrany dodatek smakowy (u mnie był domowy lemon curd). Wyłóż krem na wystudzony spód, ułóż na wierzchu owoce i listki świeżej mięty. Oprósz cukrem pudrem przed podaniem.
Miłego letniego popołudnia :)
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńobłędna! robię dziś bo mam truskawki :))))
OdpowiedzUsuńpozdrowienia! :)
Śliczna, kolorowa, pełna lata!:)
OdpowiedzUsuńpyszna, owocowa taka :)
OdpowiedzUsuńa na jak dużą blaszke są te składniki? :P
OdpowiedzUsuńOk 21cm
UsuńPrzepyszna ;) robiłam z kremem jagodowym
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. A pomysł, że na środę , nie jak zwykle na weekend, jest bomba:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można łatwo wydrukować (tak jak na moichwypiekach).
Jest szansa na zmianę? Pytam, bo myślę, że zacznę częściej odwiedzać tą stronkę.
Pozdrawiam gorąco
Zapraszam częściej :) a o drukowania pomyśle
UsuńTo lubie w lecie- mozliwosc prostych pysznych deserow :)
OdpowiedzUsuńA przygotowujac krem nalezy najpierw ubic kremowke czy od razu ubijac kremowke z mascarpone i cukrem?
wszystko od razu razem, tj kremówka+mascarpone+puder i jak to będzie ubite dopiero wmieszać lemon curd lub dżem
Usuńtarta chodzi za mną od dłuższego czasu... i właśnie dzisiaj nadszedł jej dzień :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam kilka różnych przepisów na tartę ale Pani przepis jest najlepszy! zawsze wychodzi i idealnie wykłada się do formy.
OdpowiedzUsuńsmaczne i proste ;)
OdpowiedzUsuń