Uwielbiam lato! Za pełne stragany, kolorowe warzywa i owoce na targu. Za Słońce za oknem i letnie burze. Dziś od rana wiatr przegania po niebie ciężkie chmury, a ja odpaliłam piekarnik i suszę owoce. Od kiedy pierwszy raz domowym sposobem ususzyłam pomidory, wiśnie, śliwki węgierki i letnie kurki, już nikt mnie nie namówi na kupienie gotowych suszonych w sklepie. A dziś suszę morele domowym sposobem.
Nojacieżpierdzielę, po co suszysz morele? zapytała mnie koleżanka. To nie tylko mania suszenia, to przede wszystkim uzyskiwanie zupełnie innego smaku owoców suszonych, niż tych dostępnych w sprzedaży. Jasne, pięknie pomarańczowe suszone morele konserwowane są siarką i już od lat ich nie kupuję. W sumie to miałam plan, żeby na zdjęciach Wam pokazać różnicę, ale nawet dla tego celu nie chciało mi się kupować ich w sklepie. Jakiś czas temu znalazłam morele bio, które w smaku i strukturze są podobne do tych siarkowanych, ale są ciemne i kolorem nie przypominają moreli.
Czym zatem różnią się morele suszone domowym sposobem? Są miękkie, ale jednocześnie mają chrupiące, twardsze kawałki skórki. Zazwyczaj suszę je w ćwiartkach, by proces przebiegał szybciej. Są w.y.ś.m.i.e.n.i.t.e do granoli, musli, owsianki i chutneya, o którym będzie niebawem. Koniecznie ususzcie chociaż 3 kilogramy w tym sezonie, by przekonać się, że warto. Suszone domowym sposobem morele to czyste słońce i lato zachowane na zimę.
Jak suszę morele?
3 kilogramy dojrzałych moreli
Morele do suszenia wybierz słodkie, nawet takie, które wyglądają gorzej na straganie, albo są już ciut pomarszczone - do suszenia będą najlepsze, a nawet czasem tańsze. Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub w suszarce do owoców i warzyw. Czas suszenia zależy od wielkości owoców. Dla niedużych moreli wygląda on następująco:
- w piekarniku w temperaturze 90-100°C 3 kilogramy moreli suszę ok 3-5 godzin
- w suszarce do owoców i warzyw w maksymalnym ustawieniu (u mnie 75°C) trwa to ok 7 godzin.
Dopilnuj by owoce były wciąż giętkie, nie przesuszone. Wysuszone owoce chłodzę w lodówce, a następnie pakuję do woreczków strunowych i przechowuję w zamrażarce. Nigdy do końca nie zamarzają i po wyjęciu są gotowe do spożycia praktycznie natychmiast.
Jeśli wciągnie Was mój suszeniowy bakcyl, polecam też:
- suszone wiśnie - doskonałe z hummusem, do granoli, musli, do tarty z gruszkami i na sernik
- suszone śliwki węgierki - do wszystkiego :) do ciasta, granoli, musli, oblewania karmelem i czekoladą, a także na zupę ze śliwek i piernika
- suszone pomidory - zalewam je oliwą i podaję do sałatek, ale przede wszystkim są podstawą genialnego pesto laskowego
- suszone kurki - do zup, na pierogi i grzybowego pan grattato
Pięknie wyglądają te morele - uwielbiam suszone i nawet zastanawiałam się, czy w tym roku sama nie ususzyć. Ale 3-5h w piekarniku?! Rachunek za prąd mnie zbankrutuje :((((.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie. Gosia
Gosiu - kiedyś liczyłam koszt takiej zabawy (też z wizją bankructwa) - o ile pamiętam koszt godziny pracy piekarnika na pełnej mocy to ok. 3 zł, a tu tylko 100 stopni czyli dużo mniej więc nie aż tak strasznie :)
Usuńnajlepiej hurtem suszyć owoce albo przy okazji pasteryzować przetwory :)
mama właśnie dzisiaj kupiła duuuuuuuuużo morel, chyba trochę ususzę ;-)
OdpowiedzUsuńniestety odpuścić muszę suszenie - nie dość że wrocławska pogoda zupełnie temu nie sprzyja to jeszcze miejsca w zamrażalniku brak :(
OdpowiedzUsuńświetny pomysł jakoś do tej pory suszyłam tylko gruszki i jabłka:) w tym roku spróbuję też morele:)
OdpowiedzUsuńJa dziś dostałam wiaderko moreli i też ususzę i z reszty zrobię konfiturę , dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńJutro wyjeżdżam - ostatnia i jedyna moja szansa na suszone morele..! Upał odpuścił, można włączyć piekarnik, jedynie morelki nie takie jeszcze dojrzałe, ale cóż..innych już nie będę miała! Do dzieła! Rano napiszę o efektach..
OdpowiedzUsuńA można je jakoś inaczej przechowywać? Mam zamrażarkę wielkości małej szuflady :(
OdpowiedzUsuńW tym roku, również zabieram się za suszenie wiśni, moreli:). Proszę o odpowiedź jak długo można przechowywać owoce w zamrażarce, Czy po rozmrożeniu sa rownie soczyste ??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ania
czy zamiast mrożenia można ususzone morele przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuń