coś więcej

Młody bób z truskawkami

W upalne dni się roztapiam i rozpływam. Co chwila popijam mrożoną zieloną herbatę lub frappe. Nie mam ochoty nastawiać makaronów i robić do nich sosów, nie piekę, staram się nie gotować. Znów mam kłopoty z samokontrolą na targu warzywnym, chce mi się wszystkiego co młode, rześkie i soczyste. Wychodzę z targu z koszem pełnym smakowitego lata. Sałatka z bobu z truskawkami jest cudownie lekka i letnia i kolorowa i wymaga niewiele zabiegów w kuchni.


Muzycznie dziś młoda francuska alternatywa - The Aikiu, który właśnie wydał debiutancką płytę "Ghost Youth", słyszeliście już? Na początek "Slow Motion", czyli ciut nostalgii, trochę klimatów jak z Talking Heads, prawda?



Bób najbardziej lubimy jeść "rytualnie". Gotuję go przez 10-15 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzam, gorący mieszam ze sporą łyżką masła i siadamy całą piątką do wyłuskiwania. Na początku lata łuskamy hurtem bób, a pod koniec kręgi słoneczników. Ale czasem zdarza mi się zaproponować rodzinie bób nieco inaczej. 

W tej sałatce są truskawki, póki jeszcze dostępne i młody bób, bo już jest i cieszy. Bób gotowałam tylko kilka minut, by pozostał jędrny i nieco chrupiący, a truskawki chłodziłam kilka godzin w lodówce. Zderzenie zimnych truskawek z jeszcze ciepłym bobem i prażonymi orzechami laskowymi jest cudne!


Sałatka z bobu z truskawkami i szpinakiem

garść liści młodego szpinaku
300g soczystych, słodkich truskawek
300g młodego bobu
1/2 żółtej papryki
50g wyłuskanych orzechów laskowych
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka oleju z orzechów laskowych
2 łyżki soku z cytryny
świeży tymianek
odrobina fleur de sel do smaku lub najlepszej soli morskiej
świeżo mielony czarny pieprz

Szpinak umyj i osącz (najlepiej odwiruj w wirówce do sałaty). Truskawki umyj, wyszupułkuj i odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Orzechy wyłóż na blachę i zapiekaj w piekarniku przez ok 10 minut, następnie otrzyj z brązowych skórek i z grubsza posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. 
Bób zalej wrzątkiem, osól, gotuj nie dłużej niż 6-7 minut, a następnie przelej na sito, zahartuj zimną wodą i wyłuskaj.
Wymieszaj w misce ciepły bób, zimne truskawki, paprykę i szpinak. Polej dressingiem z oliwy, oleju, soku z cytryny i listków tymianku. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i wymieszaj delikatnie. Sałatkę podawaj posypaną prażonymi orzechami i oprószoną fleur se sel, najlepiej z kieliszkiem dobrego białego wina. Świetnie pasuje do mięs z grilla lub jako samodzielne lekkie danie.
Wszystkiego chłodnego!

14 komentarzy:

  1. Bób i truskawki? Bardzo ciekawe połączenie! Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja i bardzo ciekawe połączenie. Ja bób lubię ze skórką, obieram tylko do niektórych potraw i to bardziej ze względu na wrażenia estetyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też jadaliśmy ze skórką, ale przytym wyłuskiwaniu rodzinnym mamy dużo więcej zabawy. a w tej sałatce wyłuskany jednak lepiej wygląda. Pomyśleć, że szarwa skórka takie śliczne, zielone cudo skrywa :)

      Usuń
  3. nie wpadłabym na takie połączenie! piękna i kolorowa :) szkoda, że truskawki sie kończą :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, jeszcze zdążysz? bo truskawek trzeba sie najeść :)

      Usuń
  4. Wow, bardzo oryginalny pomysł! Chętnie skosztowałabym bobu w takim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Łeee, właśnie oglądając blogi i fejsbuki zjadłam jak popcorn cały bób jaki był w domu, szkoda że dopiero teraz zobaczyłam Twój przepis, bo mam akurat całą resztę składników, poza szpinakiem, ale coś bym na niego wymyśliła. Pójdę po dostawę jak słońce zajdzie, haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od niefart, a tyle fluidów bobowo-truskawkowych słałam pisząc posta. Nie doleciały? :)

      Usuń
  6. Takiego połączenia jeszcze nie widziałam - chyba spróbujemy jutro - zaraz po zakupach na targu ;)
    pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe połączenie. Podoba mi się też wizualnie, super kolory!:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana dziękuje :) Moniko koniecznie daj znać jak posmakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobi się, jak się wróci do kraju. I weźmie się płaski duży talerz, rozłoży na nim warstwę kaszy jaglanej ugotowanej na sypko a na tym poukłada tę żę sałatkę. Będzie zdrowo i pysznościowo. Bo ja ostatnio jakąś jaglaną manię mam... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)