Lubię pięknie wydane książki z duszą. Ta o której dziś piszę w 2009 roku zdobyła tytuł Najlepszej Książki Kucharskiej na Świecie poświęconej kuchni włoskiej w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards - "Mamma Mia" Cristiny Bottari.
"Mamma Mia" pełna jest rodzinnego ciepła, okruchów ciasta chlebowego i zapachu dojrzałych na słońcu pomidorów. Mnóstwo w niej przepisów na proste, rodzinne dania, które mają "to coś", a nie są jedynie nowomodnym pomysłem modnych autorów. Autorka sugeruje do każdej potrawy odpowiednie wino, co jest dużą ciekawostką. Anegdoty, opowiastki i wyśmienite przepisy - w moim "teście zakładki" książka zdobyła ich aż 14! i to po pierwszym przejrzeniu. Jako jeden z pierwszych wykorzystanych przepisów, zrobiłam czereśnie w czerwonym z anyżem winie i porto, które wyszły wyśmienite.
Książkę polecam szczególnie jeśli cenicie właśnie ową "duszę" u autora. Nie chodzi tu o technikę, przestylizowane zdjęcia potraw, ale raczej ciepło, które przenika przez karty pięknie wydanej pozycji. Książka wydana jest na wyśmienitym papierze, z elegancka okładką i dbałość, by sprawiała wrażenie, jakbyśmy przeglądali rodzinny album-notatnik kulinarny kogoś bardzo nam bliskiego. Ze mna się udało - jestem oczarowana tą pozycją.
Cristina Bottari
2011r. wyd Publicat
cena ok. 40-45 zł
...
wpis jest moją niezależną i subiektywną opinią na temat otrzymanej od wydawnictwa książki
Mam tę książkę od dawna i zaprzyjazniłam się z nią na całego :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
A.