coś więcej

Letnia szarlotka z jagodami

Na targu młode jabłka już gadają. Ja wiem, że maliny, że wiśnie, że agrest, co na wagę złota w tym roku. Ja rozumiem brzoskwinie, morele, a nawet czereśnie, które obrodziły ogromne, piękne i kuszące. Cóż z tego, gdy jabłka mnie zaczarowały - śliczne, delikatne, odmiany Early Geneva, jak zapewniał mnie sadownik. Będzie szarlotka, słyszycie to? s.z.a.r.l.o.t.k.a w środku lata! ale dziś najprostsza i najszybsza - szarlotka sypana z jagodami.


I jeszcze muzyczna, lipcowa szarlotka - Nina Nesbitt "The Apple Tree", bo letnie szarlotki są tak samo radosne jak ta jabłonka od Niny, posłuchajcie...


Nie spodziewałam się, że w tym roku nie wytrzymam z szarlotkami do września. Ale sami zobaczcie jaka to fajna szarlotka - szybciutka, bardzo soczysta i wilgotna, pełna lipcowych jabłek i czarnych leśnych jagód. Sama woła - upiecz mnie  :)



To przepis na klasyczną szarlotkę sypaną - piaskową, który już podawałam na blogu. Tym razem   zamieniłam częściowo jabłka na jagody i uprościłam go do zaledwie kilku słów. Żeby bardziej się chciało, żeby łatwiej czytało i szybciej piekło lipcową szarlotkę sypaną z jagodami. Upieczecie?



Letnia szarlotka z jagodami


1 kg młodych lipcowych jabłek - obierz i wyszypułkuj
20-30g cukru pudru
1 szklanka = 200g czarnych jagód

1 szklanka = 200g mąki pszennej
1 szklanka = 250g kaszy manny
1/2 szklanki = 150g cukru demerara (lub mniej)
150g najlepszego masła 

- wymieszaj starte jabłka z pudrem i jagodami
- wymieszaj razem mąkę, kaszę i cukier demerara
- układaj w blaszce (średnicy 21cm) warstwami: sypkie - owoce - sypkie - owoce - sypkie, a na wierzchu ułóż masło w wiórkach
Piecz 60-80 min  w temperaturze 160°C i gotowe.
Miłego letniego szarlotkowania!


wersja na Thermomix
1. do naczynia miksującego dodaj mąkę, kaszę, cukier, wymieszaj 5s/obr 3, przesyp do innego naczynia
2. na pokrywie naczynia miksującego postaw sporą miskę, odważ do niej jagody i cukier puder
3. do naczynia miksującego włóż jabłka bez skórek i gniazd nasiennych - posiekaj 4-6s/obr 4. Przełóż jabłka do miski z jagodami i delikatnie całość wymieszaj kopystką
3. rozgrzej piekarnik do 160°C
4. do wyłożonej papierem tortownicy o śr 21cm wysyp 1/3 sypkich składników, następnie wyłóż połowę owoców, potem znów 1/3 sypkich składników i pozostałe owoce, na końcu ostatnia część sypkich składników.
5. na wierzchu sypkich składników ułóż plasterki masła
6. piecz 60-80 min 


25 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na dodanie jagód do szarlotki! :) Uwielbiam wersję sypaną, bo jest prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się spodobał, w smaku fantastyczna!

      Usuń
  2. Oddam wszystko za kaawał tego ciacha! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no widzisz, leć po młode jabłka i jagody i piecz :)

      Usuń
  3. i żadnego jaja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet cienia jajka nie trzeba - idealne dla alergików :)

      Usuń
  4. Ale fajnie wygląda. Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) równie dobrze smakuje, a że jest prosta, to namawiam do upieczenia :)

      Usuń
  5. Pięknie wygląda! Z jagodami musi smakować doskonale :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. jest świetna, z jagodami pewnie jeszcze pyszniejsza !

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.wyglada swietnie.a jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy mi taki sypaniec nie wyszedł, coś ze mną nie tak :)
    ajw

    OdpowiedzUsuń
  9. A można upiec w prodiżu..?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto w piekarniku od 70min, na górze ciągle płyn, boję się, czy tak powinno być :/

    OdpowiedzUsuń
  11. trzeba sprawdzić patyczkiem srodek, potrzymać jeszcze 10-15 min, a potem zostawic do całkowitego wystudzenia, zanim rozepnie się blaszke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyczek wychodził ok. Po 80 min wyjęłam z piekarnika, a płyn "się wsysnął" ;). Przepraszam, że spanikowałam :)
      Ciasto bardzo dobre, tylko następnym razem dodam mniej cukru - do owoców zupełnie go nie trzeba, powiedz mi tylko, czy ma wierzch mogę dodać mniej masła? Strasznie to tłuste jest! Składniki suche namokną przez soki z owoców, więc może jak dam np. pół kostki to będzie ok?

      Usuń
    2. Jeśli będziesz redukować ilość cukru, mniej dodaj go do ciasta, ale pozostaw cukier w owocach, jest go tak niewiele, ale wpływa właśnie na ilość soku, który spaja ciasto. Ta moja wersja - z 1/2 szklanki już zmniejszyła ilość cukru z 1 szklanki, która była w dawniejszych przepisach na szarlotki sypane.
      Masła możesz użyć 3/4 kostki, mniej bym nie ryzykowała.
      Bardzo się cieszę, że szarlotka się udała i smakuje :)

      Usuń
  12. wyszło PYCHA!
    Mąkę pszenną zastąpiłam gryczaną. Zastanawiam się, czy kaszę mannę można czymś zastąpić, np. ugotowaną kaszą jaglaną lub płatkami owsianymi, tak, by całkowicie wyeliminować pszenicę. Jak myślisz, da radę? Ann

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu, przyznać, ze nie mam pojęcia, ale jesli zrobisz, koniecznie daj znać jak sie uda! A uksus?

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam ze zmielonymi płatkami owsianymi i mąką gryczaną. Jest ok, ale już mnie tak nie powaliło. Jest za to niezmiernie syte. Będę eksperymentowała dalej. Ann

    OdpowiedzUsuń
  15. ciag dalszy wersji z platkami owsianymi - dzien po upieczeniu jest jednak wysmienita!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)