Na targu młode jabłka już gadają. Ja wiem, że maliny, że wiśnie, że agrest, co na wagę złota w tym roku. Ja rozumiem brzoskwinie, morele, a nawet czereśnie, które obrodziły ogromne, piękne i kuszące. Cóż z tego, gdy jabłka mnie zaczarowały - śliczne, delikatne, odmiany Early Geneva, jak zapewniał mnie sadownik. Będzie szarlotka, słyszycie to? s.z.a.r.l.o.t.k.a w środku lata! ale dziś najprostsza i najszybsza - szarlotka sypana z jagodami.
I jeszcze muzyczna, lipcowa szarlotka - Nina Nesbitt "The Apple Tree", bo letnie szarlotki są tak samo radosne jak ta jabłonka od Niny, posłuchajcie...
Nie spodziewałam się, że w tym roku nie wytrzymam z szarlotkami do września. Ale sami zobaczcie jaka to fajna szarlotka - szybciutka, bardzo soczysta i wilgotna, pełna lipcowych jabłek i czarnych leśnych jagód. Sama woła - upiecz mnie :)
To przepis na klasyczną szarlotkę sypaną - piaskową, który już podawałam na blogu. Tym razem zamieniłam częściowo jabłka na jagody i uprościłam go do zaledwie kilku słów. Żeby bardziej się chciało, żeby łatwiej czytało i szybciej piekło lipcową szarlotkę sypaną z jagodami. Upieczecie?
To przepis na klasyczną szarlotkę sypaną - piaskową, który już podawałam na blogu. Tym razem zamieniłam częściowo jabłka na jagody i uprościłam go do zaledwie kilku słów. Żeby bardziej się chciało, żeby łatwiej czytało i szybciej piekło lipcową szarlotkę sypaną z jagodami. Upieczecie?
Letnia szarlotka z jagodami
1 kg młodych lipcowych jabłek - obierz i wyszypułkuj
20-30g cukru pudru
1 szklanka = 200g czarnych jagód
1 szklanka = 200g mąki pszennej
1 szklanka = 250g kaszy manny
1/2 szklanki = 150g cukru demerara (lub mniej)
150g najlepszego masła
- wymieszaj starte jabłka z pudrem i jagodami
- wymieszaj razem mąkę, kaszę i cukier demerara
- układaj w blaszce (średnicy 21cm) warstwami: sypkie - owoce - sypkie - owoce - sypkie, a na wierzchu ułóż masło w wiórkach
Piecz 60-80 min w temperaturze 160°C i gotowe.
Miłego letniego szarlotkowania!
wersja na Thermomix
1. do naczynia miksującego dodaj mąkę, kaszę, cukier, wymieszaj 5s/obr 3, przesyp do innego naczynia
2. na pokrywie naczynia miksującego postaw sporą miskę, odważ do niej jagody i cukier puder
3. do naczynia miksującego włóż jabłka bez skórek i gniazd nasiennych - posiekaj 4-6s/obr 4. Przełóż jabłka do miski z jagodami i delikatnie całość wymieszaj kopystką
3. rozgrzej piekarnik do 160°C
4. do wyłożonej papierem tortownicy o śr 21cm wysyp 1/3 sypkich składników, następnie wyłóż połowę owoców, potem znów 1/3 sypkich składników i pozostałe owoce, na końcu ostatnia część sypkich składników.
5. na wierzchu sypkich składników ułóż plasterki masła
6. piecz 60-80 min
Świetny pomysł na dodanie jagód do szarlotki! :) Uwielbiam wersję sypaną, bo jest prosta i szybka w przygotowaniu, a efekt jest pyszny.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się spodobał, w smaku fantastyczna!
UsuńOddam wszystko za kaawał tego ciacha! <3
OdpowiedzUsuńno widzisz, leć po młode jabłka i jagody i piecz :)
Usuńi żadnego jaja?
OdpowiedzUsuńnawet cienia jajka nie trzeba - idealne dla alergików :)
UsuńAle fajnie wygląda. Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) równie dobrze smakuje, a że jest prosta, to namawiam do upieczenia :)
UsuńPięknie wygląda! Z jagodami musi smakować doskonale :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
jest świetna, z jagodami pewnie jeszcze pyszniejsza !
OdpowiedzUsuńWitam.wyglada swietnie.a jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńTortownia ok 21cm
Usuńnigdy mi taki sypaniec nie wyszedł, coś ze mną nie tak :)
OdpowiedzUsuńajw
Moze znów sprobujesz?
UsuńA można upiec w prodiżu..?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej w prodiżu można :))
UsuńCiasto w piekarniku od 70min, na górze ciągle płyn, boję się, czy tak powinno być :/
OdpowiedzUsuńtrzeba sprawdzić patyczkiem srodek, potrzymać jeszcze 10-15 min, a potem zostawic do całkowitego wystudzenia, zanim rozepnie się blaszke.
OdpowiedzUsuńPatyczek wychodził ok. Po 80 min wyjęłam z piekarnika, a płyn "się wsysnął" ;). Przepraszam, że spanikowałam :)
UsuńCiasto bardzo dobre, tylko następnym razem dodam mniej cukru - do owoców zupełnie go nie trzeba, powiedz mi tylko, czy ma wierzch mogę dodać mniej masła? Strasznie to tłuste jest! Składniki suche namokną przez soki z owoców, więc może jak dam np. pół kostki to będzie ok?
Jeśli będziesz redukować ilość cukru, mniej dodaj go do ciasta, ale pozostaw cukier w owocach, jest go tak niewiele, ale wpływa właśnie na ilość soku, który spaja ciasto. Ta moja wersja - z 1/2 szklanki już zmniejszyła ilość cukru z 1 szklanki, która była w dawniejszych przepisach na szarlotki sypane.
UsuńMasła możesz użyć 3/4 kostki, mniej bym nie ryzykowała.
Bardzo się cieszę, że szarlotka się udała i smakuje :)
wyszło PYCHA!
OdpowiedzUsuńMąkę pszenną zastąpiłam gryczaną. Zastanawiam się, czy kaszę mannę można czymś zastąpić, np. ugotowaną kaszą jaglaną lub płatkami owsianymi, tak, by całkowicie wyeliminować pszenicę. Jak myślisz, da radę? Ann
Aniu, przyznać, ze nie mam pojęcia, ale jesli zrobisz, koniecznie daj znać jak sie uda! A uksus?
OdpowiedzUsuńZrobiłam ze zmielonymi płatkami owsianymi i mąką gryczaną. Jest ok, ale już mnie tak nie powaliło. Jest za to niezmiernie syte. Będę eksperymentowała dalej. Ann
OdpowiedzUsuńciag dalszy wersji z platkami owsianymi - dzien po upieczeniu jest jednak wysmienita!
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuń