Wczoraj na Targu Śniadaniowym kupiłam ostatnie już chyba w tym sezonie truskawki. Trochę zbyt mało ich było, żeby wszyscy się najedli, stąd pomysł na najszybszą na świecie francuską tartę z kremem waniliowym i truskawkami. Wystarczy paczka francuskiego ciasta, kilka składników i w 30 minut tarta gotowa. Doskonałe ciasto na środę albo szybki deser na niedzielę.
Nie dajcie się namawiać zbyt długo na tę tartę, to najszybsza i najprostsza do zrobienia tarta z owocami. Zawsze w lodówce mam kremówkę i pudełko mascarpone, a w zamrażarce paczkę francuskiego ciasta. W razie niespodziewanych gości, nalotu teściowej, czy obezwładniającej ochoty na coś słodkiego i rześkiego francuska tarta z truskawkami lub innymi owocami lata będzie idealna.
opakowanie ciasta francuskiego
250g mascarpone
400g śmietany kremówki 30-36%
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100g cukru pudru
truskawki lub inne owoce lata (czerwone porzeczki, maliny, poziomki lub borówki)
świeża mięta lub melisa
Jeśli masz francuskie ciasto w rolce, rozmroź je, rozwiń i wytnij pożądane kształty. Jeśli masz ciasto francuskie w płatach, możesz z niego zrobić od razu kilka indywidualnych tart. Tartę można piec w okrągłej formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odetnij paski ciasta francuskiego i uformuj z nich wyższy rant, który może fantazyjnie uformować lub zrobić wzorek widelcem. Wstaw blachę z ciastem francuskim do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz ok 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z pieca i odstaw do przestudzenia. Ciasto francuskie rośnie dość mocno, zatem po wyjęciu z pieca dociśnij środek ciasta widelcem, by znalazło się miejsce na krem i owoce.
Ubij na sztywno kremówkę z mascarpone i wanilią. Pod koniec dodaj cukier puder. Krem wyłóż na wystudzony spód z ciasta francuskiego, na wierzchu ułóż truskawki lub inne owoce. Udekoruj listkami świeżej mięty lub melisy i posyp cukrem pudrem. Voila :)
Wygląda fantastycznie, aż szkoda że u mnie sezon truskawkowy dobiegł już końca...
OdpowiedzUsuńKochana - możesz ją zrobić z czerwonymi porzeczkami, malinami, poziomkami, albo borówkami. W zasadzie każde drobne owoce będą wyśmienite :) ale mnie te truskawki wczoraj tak skusiły...
Usuńo żesz Ty! ależ ona piękna:)!
OdpowiedzUsuńPiękna tarta. Myślę, że z malinkami będzie także pyszna.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńKurcze, dlaczego podczas ubijania samej kremówki oddzieliła mi się ??? Kremówka była schłodzona. W efekcie powstała mi rzadka masa :((. Wylałam na ciasto, wstawiłam do lodówki ale nic z tego nie będzie :((((( pewno wchłonie ciasto.
OdpowiedzUsuńoj szkoda ciasta... no niestety ja też tak miałam kilka razy póki nie znalazłam swojej ulubionej kremówki, która nigdy mnie nie zawiodła - zawsze używam Mlekowity 30%.
UsuńPowiem tak...w takim razie ostrzegam przed Piątnicą i Łaciatym :) Chociaż do śmiechu mi wczoraj nie było jak powtarzałam to dwa razy. W efekcie jemy z mężem ciasto szybko po wyciągnięciu z lodówki (aby się nie lało:)
OdpowiedzUsuńUżywam śmietanki Mlekowita 30%, a mascarpone rzeczywiście zdarza mi się Piątnicy, ale nigdy nic złego się nie zadziało. Oba składniki MUSZĄ być dobrze schłodzone (kilka godzin w lodówce, najlepiej cała noc).
UsuńMam pytanie mniej wiecej na jaki rozmiar blaszki są użyte te składniki ?
OdpowiedzUsuńTartę przygotowuję w wersjach "jednoosobowych", tj całe ciasto francuskie tnę na prostokąty, z pasków formuję boki i piekę ok 4-5 szt małych tart ułożonych na 1-2 blachach piekarnika. Ich wnętrze dopiero wypełniam kremem i truskawkami. Myślę, że gdyby układać to w 1 blasze/formie, to ok 28cm średnicy, ale pewnie zostanie trochę ciasta francuskiego.
UsuńMam nadzieję, że pomogłam. Miłej niedzieli :)
Dzięki ;)
Usuń