Chłodnik bałkański - tarator

Uwielbiany w Bułgarii, Macedonii, Turcji, Serbii i Albanii. Kolejny w kolekcji naszych ukochanych chłodników letnich, który często stawiam na stole w czasie weekendowego grillowania. Doskonały na początek, gdy jeszcze oczekujemy na mięsiwa, świetny na zaostrzenie apetytu. Idea jego przygotowania jest podobna do greckiego tzatziki, jednak chłodnik wymaga jeszcze mniej pracy - znacie tarator - chłodnik bałkański?

Czasami, a nawet cholernie często zazdroszczę narodom bałkańskim naturalnej pasji do muzyki. Potrafię na długie godziny zasiedzieć się w chorwackiej gospodzie, czy greckiej tawernie, w której kilku lokalnych muzyków po prostu dobrze się ze sobą zgrywa. Muzyka sama porywa do tańca, na stole rakija, domowe wina, wyśmienite lekkie dania. Żyć, samo się żyć chce! 
Lubicie Gorana Bregovica?


Tarator pierwszy raz zrobiłam nie mając zupełnie świadomości, że to co się "nie udało" okazać się może bałkańskim chłodnikiem. Lubicie tzatziki? Sposobów i wariacji ich przygotowania jest wiele - z miętą albo koperkiem,  ze skórką lub bez, ale najważniejsze to tyle, że tzatziki muszą być pachnące czosnkiem i gęste od jogurtu oraz wypestkowanych i dobrze odciśniętych ogórków. Otóż kiedyś, zanim grecki kucharz nauczył mnie robić najlepsze tzatziki na świecie, próbowałam robić je z książki z greckimi przepisami. Wychodziło toto rzadkie, smaczne wprawdzie, ale zupełnie nie takie jak pamiętam z Aeginy, pierwszej greckiej wysepki, na której w życiu byłam. W tzatziki ważne jest, by ogórki pozbawić pestek, dobrze odcisnąć i zrobić na gęsto. Tarator zaś, to rzadki chłodnik, wyśmienity, ale chłodnik do picia, czy podjadania łyżką, a nie widelcem jak tzatziki !



Tarator - bałkański chłodnik


4 ogórki sałatkowe
3 ząbki czosnku
pęczek drobniutko posiekanego koperku
300-350g gęstego jogurtu naturalnego (bałkański lub nadburzański)
1/2 szklanki kostek lodu
opcjonalnie ok 200g kefiru
łyżeczka soku z cytryny
sól morska
pieprz grubo mielony
oliwa z oliwek extra virgin

Obrane ogórki, czosnek i posiekany koperek włóż do blendera i zmiksuj dokładnie. Dodaj lód, jogurt i ponownie zmiksuj - jeśli konsystencja jest rzadka, nie musisz już dodawać kefiru, jeśli wciąż jest dość gęste dodaj nieco kefiru dla rozrzedzenia. Dopraw do smaku solą morską, sokiem z cytryny, czarnym pieprzem i oliwą z oliwek. 
Podawaj bardzo zimne, skropione oliwą z oliwek. Świetnie smakuje do dań z grilla, wśród których będą na przykład suvlaki, kofto-kiftety, czy kotleciki jagnięce. Pycha!

6 komentarzy:

  1. Gorana lubimy bardzo,
    a tarator jeszcze bardziej,
    szczególnie podczas upałów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O takim chłodniku jeszcze nie słyszałam, ale prezentuje się pięknie.
    Chętnie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tarator! :) U mnie w domu jada się go jeszcze z grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Nie ma nic lepszego na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powinno dodać się jeszcze posiekane orzechy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaką ilość osób przewidziana jest powyższa proporcja?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...