coś więcej

Sernik jogurtowy z truskawkami

Czasami dopada mnie faza nocnego pieczenia. Jednego dnia (nocy) zdarza się to  po dobrej wiadomości, albo miłym mailu, innym razem po kubku gorącej czekolady "na sen". Nagle budzi się jakaś energia i włączam siódmy bieg, piekarnikowy i ulubioną playlistę w Spotify. Wierzcie albo nie, ale dźwięki, muzyka, ulubieni lub całkiem nowi wykonawcy są w stanie wprawić mnie w przedziwnie twórcze nastroje. Bywa, że z tego "nastrajania" i "nocnej fazy" nie wiem co powstanie. Tym razem upiekłam zupełnie nowy lekki sernik jugurtowy z truskawkami, który dzięki obłożeniu kremem śmietanowym i prażonym w cukrze płatkami migdałowymi zamienił się w tort.

Poprzedniej nocy, przedpółnocy, piłam gorącą, ulubioną czekoladę z chilli. Ten tort/sernik to pewnie przez owo chilli w miksie z nową, cieplutką "nowalijką muzyczną", jaką jest płyta Toma Odell "Long Way Down". Koniecznie zapiszcie sobie do posłuchania, do kupienia. Chłopak ma ledwie 21 lat, niezwykły, bardzo dojrzały głos i takie klimaty muzyczne, że ciarki wędrują po kręgosłupie. Dziś mam dla Was całą jego płytę do posłuchania, ale koniecznie zwróćcie uwagę na "Sense" nr 5 na płycie, uchhhh...


Mogłabym zanurzać się w muzyce Toma Odell po uszy, tak jak bez końca można rozkoszować się tym nowym sernikiem. Troszkę się bałam - wyjdzie nie wyjdzie, podniesie się czy padnie? Jogurt jest lekki, nie zawiera praktycznie tłuszczu, zatem do pieczonego sernika jogurtowego trzeba dodać trochę mąki. Aha, bardzo ważne - użyjcie baaardzo bardzo gęstego i zwartego jogurtu. Ja użyłam jogurtu bałkańskiego firmy Maluta, którym zachwycam się bezbrzeżnie bez lat (nie nie jest to płatna reklama, nie znam firmy Maluta ;))


Jakoś nie przepadam za "klasyką" sernikową, czyli zestawieniem sernika z brzoskwiniami, może przejadłam się puszkowanymi brzoskwiniami w dzieciństwie? W tym serniku znajdziecie cieniutkie plasterki truskawek w dwóch warstwach, a na wierzchu cudowne, chrupiące cukrowe prażone płatki migdałowe, które koniecznie zróbcie na zapas i wykorzystujcie do wielu deserów. Przygotowywać je nauczyłam się od p. Bożeny Sikoń, mistrzyni cukiernictwa, o której warsztatach niebawem napiszę na blogu.


Sernik obłożony jest kremem śmietanowym, na wierzchu są również "chipsy" kokosowe. Możecie takie kupić lub zrobić samemu - wystarczy ostrugać kokosa strugaczką do warzyw i wysuszyć w suszarce do warzyw i owoców lub w piekarniku.


Sernik zamieniłam w tort przez obłożenie go kremem śmietanowym i obsypaniem migdałowymi płatkami prażonymi w cukrze i chipsami kokosowymi. Jest bardzo delikatny i leciutki, ma wyraźną nutę truskawkową przełamaną odrobiną kokosa. Jeśli nie przepadasz za  smakiem kokosa, użyj innych ciastek i pomiń chipsy kokosowe. Ponieważ lubimy mniej słodkie wypieki, tort jest niezbyt słodki, ale wg uznania możesz zawsze zwiększyć ilość cukru, tylko... po co? Na taki  lekuchny tort nikt nie skrzywi nosa, promis :)

Prażone w cukrze płatki migdałowe
200g płatków migdałowych
100g wody
100g cukru
kilka łyżek cukru pudru

Zagotuj wodę z cukrem, gotuj ok 10 minut, aż powstanie rzadki syrop cukrowy. Odstaw do wystudzenia. Wysyp płatni na blachę wyłożoną papierem, skrop ok 2-3 łyżkami zimnego syropu, dokładnie wymieszaj i obficie posyp cukrem pudrem. Susz ok 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 120°C, ale uwaga - czas zależy od piekarnika, płatków cały czas trzeba doglądać i mieszać co kilka minut. Pozwól im wystygnąć na blasze, a potem przesyp do szczelnego pojemnika i używaj do ciast i deserów. Są słodkie, chrupiące i niezwykle smaczne.

Lekki sernik jogurtowy z truskawkami

150g ciastek kokosowych
50g masła
6 jajek (osobno białka i żółtka)
180g cukru (można zwiększyć ilość, jeśli ktoś lubi słodkie wypieki)
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
110g oleju roślinnego (słonecznikowy lub rzepakowy)
40g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 kg bardzo gęstego jogurtu naturalnego (u mnie Bałkański)
świeże truskawki, maliny lub porzeczki

Ciastka pokrusz wałkiem i wymieszać w rozpuszczonym masłem. Tortownicę o średnicy 24cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysyp boki bułką tartą. Na dnie ułóż i dociśnij warstwę ciasteczek.
Z żółtek, cukru i wanilii uprzyj puszysty kogel-mogel.  Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej olej. Dodaj oba rodzaje mąki, a następnie wmieszaj jogurt (na niewielkich obrotach, by dalej nie napowietrzać masy. Białka jajek ubij na sztywną pianę i w trzech partiach dodaj do masy jogurtowej. Wyłóż 1/3 masy do tortownicy, na wierzchu masy ułóż cieniutkie plasterki truskawek, wyłóż szeroką łyżką kolejne 1/3 masy, przykryj ją drugą warstwa cieniutko pokrojonych truskawek i wyłóż ostatnia warstwę masy jogurtowej. Wstaw tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 150°C, piecz w ustawieniu grzania tylko dolnej grzałki ok 90 minut. Sprawdź czy lekko poruszony sernik nie drży w środku zbyt mocno. Uchyl piekarnik i wystudź sernik całkowicie. Zimny sernik wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Możesz go podawać oprószony cukrem pudrem, obłożony truskawkami lub wykończony jak tort :)

krem śmietanowy i wykończenie jak tort
250g śmietany kremówki 30-36%
100g mascarpone
20g cukru pudru
świeże truskawki
płatki migdałowe prażone w cukrze
chipsy kokosowe
świeże truskawki
kwiaty tymianku

Ubij na gładki, sztywny krem śmietanę z mascarpone. Pod koniec wmieszaj cukier puder.
Obłóż kremem boki i wierzch sernika, boki posyp prażonymi w cukrze płatkami migdałowymi. Brzeg tortu obsyp chipsami kokosowymi (jeśli lubisz), ułóż mnóstwo świeżych dojrzałych truskawek, kwiaty tymianku i posyp całość cukrem pudrem. Wyjmij tort z lodówki tuż przed podaniem. Bon apetit :)

19 komentarzy:

  1. Fajny pomysł! Może kiedyś zrobię coś podobnego! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada, zrób i wyślij fotę na Fb do mnie na walla :)

      Usuń
  2. Prezentuje się bajecznie;) Na każdej imprezie goście byliby zachwyceni;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) tym razem robił za tort urodzinowy, jej dał radę ;)

      Usuń
  3. Piękny ten Tom... i sernik, rzecz jasna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie i pewnie tak samo smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki cudny,piękny,smaczny i pachnący truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ cudowny sernik! Bajecznie niesamowity :)
    Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)