Zanim znikną na cały rok, chrupię, piekę, grilluję, przecieram i miksuję szparagi. Ostatnio zostałam obdarowana niezwykłym makaronem - czekoladowym tagliatelle. Miałam plan, żeby zrobić go z owocami, ale zielone za oknem i w spiżarni kusiło bardziej. Tak po prawdzie to też czekałam z opublikowaniem tego posta, aż rzeczony czekoladowy makaron pojawi się sprzedaży. Zapraszam na czekoladowe tagliatelle z cukinią i szparagami.
Po ostatnim muzyczno-kulinarnym konkursie aż tryskam nowymi, podarowanymi pomysłami muzycznymi. Zresztą sami posłuchajcie "Photograph" Oi Va Voi, prosto z Londynu pyyycha!
Piotrze merci bien :)
Sami wiecie najlepiej, że podstawą wyśmienitego dania jest doskonały produkt. Czekoladowy makaron (semolina, jaja, kakao) dostałam w prezencie od Ciao Bella, malutkiej manufaktury makaronu, której mikro fabrykę odwiedziłam kilka miesięcy temu. Makaron był bez dodatku cukru, a gotowany w słonej wodzie miał klasyczne właściwości makaronu wytrawnego. Po otwarciu opakowania zapach czekolady, czy kakao był oszałamiający. Oczywiście nieco z tego umknęło w trakcie gotowania, jednak czekoladowe wstążki z zielonymi dodatkami naprawdę atrakcyjnie prezentowały się na talerzu. Jeśli tylko po drodze macie Bazar Koszyki, na pięterku Kubik ma swoje stoisko, koniecznie zapytajcie o czekoladowe tagliatelle, albo makarony z sepią mątwy, całkiem czarne. Są wyśmienite!
To ultra szybkie i super proste danie. Przy garnku i patelni spędzisz nie więcej niż 5-7 minut - idealnie, gdy w ciepły wiosenny, czy letni dzień nie chce się stać przy kuchni, czy piekarniku. Dzięki gotowaniu makaronu razem ze szparagami, oszczędza się czas i miejsce, a makaron ma dodatkowy aromat.
250g świeżego makaronu czekoladowego
pół pęczka zielonych szparagów
1 zielona cukinia
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
świeży parmezan
Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i obierz je z łusek, a następnie pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, usuń łyżeczką pestki, a następnie zetrzyj razem ze skórą na grubej tarce.
Zagotuj osoloną wodę na makaron. Wrzuć makaron na wrzącą wodę razem z pokrojonymi szparagami. Świeży makaron gotuje się tylko 3 minuty, to akurat tyle ile będzie potrzeba zielonym szparagom, jeśli jednak gotujesz suszony makaron, dodaj szparagi na 3 min prze końcem gotowania.
Na dużej patelni lub w szerokim garnku przesmaż na maśle z oliwą czosnek, aż zrobi się szklisty, dodaj cukinię, dopraw solą i pieprzem.
Odcedź makaron i szparagi na durszlaku, zachowując ok 3-4 łyżek z gotowania. Przełóż makaron wraz ze szparagami do cukinii z czosnkiem, szybko zamieszaj, by całość pokryła się aromatyczną oliwą. Jeśli będzie zbyt gęste, możesz dodać 1-2 łyżki wody zachowanej z gotowania makaronu.
Wyłóż na półmisek i podawaj z dużymi wiórkami parmezanu.
Ciekawe połączenie, nie spodziewałabym się :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)