Ciasto jogurtowe z melisą - w środku tygodnia


Środek tygodnia też ma swoje prawa. Primo, środa to najfajniejszy dzień tygodnia (po nim już tylko dwa dni do weekendu), secundo  we czwartek zawsze spotyka się fajnych ludzi i tertio... w środę albo czwartek też można, a nawet należy upiec ciasto. Środek tygodnia względem weekendu absolutnie nie powinnien być poszkodowany, bo niby czemu to wówczas miałoby nie być ciasta? A w tym pozaweekendowym pieczeniu jest o tyle fajnie, że piecze się ciasta proste, szybkie i takie "mieszam 5 minut i  zjem za godzinę", a czasem nawet krócej. Takiemu ciastu koniecznie powiedzcie TAK. Dziś proponuję bardzo proste i super szybkie ciasto jogurtowe z melisą i owocami


Jest taka jedna "muzyczna Melissa", którą uwielbiam od kiedy Niedźwiedź w 1988 roku zagrał w Trójce jej "Bring Me Some Water", energia tego utworu i wokalistki aż rozsadzała pokrywki, słyszeliście? 25 lat później, na środę wybieram Melissy Etheridge "4th Street Feeling", posłuchajcie...
A tak btw, pani jest już po 50tce :)


Ciasto na środę (albo czwartek) no po prostu musi być super proste i bardzo szybkie, takie właśnie jest to jogurtowe - delikatne, z dodatkiem listków świeżej mięty rwanej wprost z ogrodu lub doniczki na parapecie, z owocami sezonowymi. Mogą to być truskawki, rabarbar, maliny albo sierpniowe śliwki. W każdej wersji wyjdzie pyszne. To co, upieczecie zaraz po pracy? Jeszcze ciepłe z blachy popijane zimnym mlekiem jest obłędne! A kolejnego dnia możecie poczęstować tym co zostanie kolegów i koleżanki z biurka obok.


3 jajka
350g gęstego jogurty (używam jogurtu bałkańskiego firmy Maluta)
100g roztopionego masła lub oleju
400g mąki
180g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
świeże owoce (truskawki, maliny, borówki, rabarbar, śliwki, morele)
garść liści świeżej mięty melisy *
ok 100g płatków migdałowych
cukier puder do dekoracji

Wymieszaj dokładnie mikserem jajka, jogurt i masło (lub olej). Dodaj cukier, a następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wrzuć posiekane dość drobno listki melisy i wymieszaj (zimą używam liści mrożonych, które po prostu kruszę w palcach i wrzucam do ciasta).
Przelew ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ok 22x30cm), ułóż na wierzchu owoce i posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.
Pysznej środy (albo czwartku)!
Aha - oczywiście można zrobić ciasto z miętą, chociaż ja staram się szukać więcej zastosowań dla wielkich bukietów melisy, które rosną w ogrodzie.

Inne propozycje szybkich ciast do upieczenia w środku tygodnia to:
chilli brownie
rustykalny placek orzechowo-jabłkowy 
kruchy placek z gruszką i czekoladą

Skusicie się?

4 komentarze:

  1. Genialnie to wymyśliłaś. Na niedzielę wypasione ciasto, najlepiej z kremem a w środku tygodnia coś na szybko. Super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, w weekend zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się pomysł z pieczonymi środami, u mnie środa to dość ruchome święto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...