coś więcej

Sałata krzepka - szpinak, szparagi i kalarepka

Na wiosnę bądź krzepka jak kalarepka. Oj coś mi się chciało porymować, ale najwyraźniej poniedziałkowa aura oporna jest dla twórczości lotnej :) Ale ta sałatka jest obowiązkowa w sezonie szparagowym, szczególnie jeśli macie dostęp do dobrego awokado. Jest MEGA pyszna i energii po niej całe mnóstwo. Wpiszcie na listę zakupów składniki i zróbcie ją jeszcze dziś wieczorem - sałata ze szpinakiem, szparagami, kalarepą i awokado. 



No to żeby Was od rana w poniedziałek dobrze nastroić, trochę energetycznych, power-dźwięków na rozruszanie poniedziałku i całego tygodnia. Moja ChilliPower lista!


Rozbujani energetycznie? Słuchaliście listy z linku wyżej? wystarczy kliknąć "play". A tak btw - kto ma ochotę  na konkurs z nagrodami i zabawę z muzyką? Bo jaki tu jeden szykuję niebawem :) kto chce kto chce?


Obiecuję Wam, że warto zrobić tę sałatę - jędrne, chrupiące liście szpinaku, nieco ziemiste szparagi, cudownie słodka kalarepka i kremowe, doskonałe awokado. Krewetki są troszkę skarmelizowane w cukrze, najlepiej, gdy są jeszcze troszkę ciepłe. A sos, sam sos jest doskonały - kwaskowo-słodki z niezłą nitką ostrości. Dżizas, piszę to patrząc na zdjęcie i znów mam ślinotok... aaaa sałata już zjedzona przecie. No zróbcie koniecznie i napiszcie jak wrażenia. Dla mnie mnie bomba!

sos cytrusowy
sok z 1/2 cytryny, 1/2 słodkiej pomarańczy i 1/2 limonki
1/4 małej czerwonej cebuli 
1 łyżeczka balsamico
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru demerara
kawałek czerwonego chilli (drobno posiekane bez pestek)
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

spory pęczek młodego szpinaku
pół pęczka młodych, szczupłych zielonych szparagów
jedna młoda kalarepa
1 dojrzałe awokado
ok 200g surowych krewetek
do krewetek: 1 łyżeczka cukru, skórka z cytryny, sól i świeżo mielony pieprz

Przygotuj sos: posiekaj czerwoną cebulę w drobną kosteczkę, zalej sokiem z cytrusów i odstaw na kilkanaście minut (najlepiej ok 1 godziny). Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. 

Szpinak umyj i odwiruj na wirówce lub ususz papierowym ręcznikiem.
Szparagi obierz z łusek, odłam zdrewniałe końcówki i wrzuć na 3 minuty do osolonego wrzątku. Odcedź je na sicie i od razu zahartuj w lodowatej wodzie, by pozostały chrupkie i zielone. 
Kalarepę obierz ze skóry, pokrój w paseczki.
Krewetki obierz ze pancerzy, a te zachowaj. Jeśli nie będziesz z nich od razu czegoś przygotować, zamroź je w woreczku np. do bulionu, bazy do wyśmienitej zupy rybnej
Obrane krewetki wymieszaj z cukrem, szczyptą soli, pieprzu i skórką z cytryny. Wrzuć je na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażaj na silnym ogniu po ok 1-2 min z każdej strony, aż staną się różowe i lekko się skarmelizują. 
Awokado przetnij na pół, usuń pestkę i zdejmij skórę. Pokrój na spore kawałki.

Na półmisek wyłóż osuszone liście szpinaku, paski kalarepy, ugotowane i schłodzone szparagi oraz kawałki awokado. Na wierzchu wyłóż krewetki i całość skrop sosem cytrusowym. Od razu podawaj. Pycha!

1 komentarz:

  1. Faktycznie taka kolorowa sałatka to świetny zastrzyk energii

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)