coś więcej

Czarny makaron z krewetkami i rabarbarem

Błyskawiczny, od ręki wymyślony szybki obiad. Po prostu spieszyłam się do książki, a wino było już w kieliszku. Czy wiecie, że pasta fresca (świeży, nie suszony i nie mrożony makaron) gotuje się zaledwie 3 minuty we wrzątku? Co powiecie na spaghetti nero z krewetkami i rabarbarem? Może być to nawet danie wiosenne!

Ależ mam fazę na francuskie klimaty muzyczne ostatnio. Słuchacie francuskiej muzyki? mcie swoich ulubionych wykonawców? Wczoraj była u mnie ZAZ, a dziś Jacques Brel "Au Printemps" classique... 


Jeśli macie w domu świeży makaron (polecam zrobienie samodzielnie lub kupienie w niewielkiej manufakturze), taki obiad zrobicie dosłownie w 7 minut - czy można szybciej i smaczniej? Czarny makaron, do którego produkcji wykorzystuje się sepię mątwy, ma taką specyficzną, nieco "skórzastą" strukturę. Jest wyjątkowo gładki i sprężysty. Wyjątkowo komponuje się krewetkami i owocami morza. Do sosu z krewetkami często dodaję sok z cytryny, który w tym daniu zastąpiłam... plasterkami rabarbaru. Wiosną będzie prawdziwe rabarbarowe szaleństwo, ale jeśli masz trochę zamrożonego, pokrój go bez rozmrażania na cieńsze plastry i dorzuć na patelnię w ostatniej chwili. 


Czarny makaron z krewetkami i rabarbarem


Nastaw wodę do gotowania makaronu i przygotuj składniki.

3-4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
200g surowych krewetek 
3-4 suszone pomidory
100ml białego wina
zioła i chilli do smaku
sól (opcjonalnie)
kawałek łodygi rabarbaru (możesz użyć mrożonego)
łyżka masła

Obierz krewetki ze skorupek i usuń przewód pokarmowy, możesz użyć mrożonych. Rabarbar pokrój na cienkie plasterki. Jeśli używasz suszonych pomidorów konserwowanych solą, bez zalewy - nie używaj do potrawy soli, wystarczy że je pokroisz w plasterki. Jeśli pomidory były w słoiku z oliwą, osącz je i pokrój na mniejsze kawałki. 
Wrzuć makaron na osolony wrzątek, a w tym czasie przygotuj sos.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku i chwilę podsmażaj. Po chwili dodaj krewetki, zmniejsz płomień i poczekaj aż nieco się zwiną. Dodaj suszone pomidowy, po chwili wlej wino, zwiększ płomień i poczekaj aż wino odparuje. Dopraw ziołami i chilli (ja mam gotową mieszankę suszonego tymianku, oregano, lubczyku, płatków chilli) i wrzuć plasterki rabarbaru. Wymieszaj i podsmaż razem na niewielkim ogniu. Mniej więcej w tym czasie odsącz makaron, który powinien być już al dente. Do sosu dodaj łyżkę masła, wymieszaj, włóż makaron i połącz z sosem, by czarne nitki dokładnie okryła aromatyczna oliwa z sosu. 
Pędź na taras lub balkon z ulubioną książką (u mnie Twardoch na Kindle), kieliszkiem wina i patelnią z makaronem. Pycha!

4 komentarze:

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)