Ryby slow na warsztatach i pikniku

I oto piątek, nieco chłodniejszy, rześki weekend przed nami. Kto wybiera się pod CSW na Zielony Jazdów, na piknik wieczorny dziś i na sobotnio-niedzielne warsztaty w ramach Slowitdown Warszawo? Po weekendzie napiszę "byłam, miód i wino piłam", tym razem temat MIÓD. A niżej, na zachętę krótka relacja foto z ubiegłotygodniowych warsztatów i pikniku z fantastycznymi rybami w roli głównej. Pan Jesiotr był cudowny!


W piątek przybyliśmy z kocykami, koszykami i flaszkami wina. Rodzinnie, towarzysko, głodno i radośnie. W menu na piknikowym stole były: Kuskus z pieczonymi warzywami, orzechowo chrzanowa tarta z wędzonym pstrągiem, niekruche ciasto ze śliwkami, puszysty placek z rabarbarem.

na sobotnich warsztatach pod wodzą Kuby Korczaka przyrządzaliśmy ryby na wszelakie sposoby, było pysznie, kolorowo i energetycznie!

 kwiaty z ogrodu Boli

 Kuba Korczak i Pan Jesiotr





 



 ekspresowy kurs filetowania ryb


menu warsztatów







Przybywajcie co tydzień!
Przed nami:
Slow it down Warszawo! Slowfoodowa Sztuka odnajdywania własnego tempa i prawdziwych smaków w stolicy - Ugotuj /Przyjdź/ Usiądź/ Zjedz w duchu ruchu Slow Food.

4 po 3 - cztery niesamowite trzydniowe spotkania na trawie pod Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie. 
Tematyczne, piknikowe kolacje pod CSW (prawie u artystów ) na trawie, między hamakami, leżakami i o zachodzie słońca. Ponadto warsztaty kulinarne w specjalnym pawilonie stworzonym przez Rirkrita Tiravaniję – artystę pochodzenia tajskiego, którego działalność skupia się wokół kreowania sytuacji, współdziałania z grupą, tworzenia okazji do przełamywania barier społecznych i nawiązywania kontaktów.
#3. 10-12 sierpnia - Miód i pszczoły - rodzaje miodów oraz ich kulinarne i lecznicze zastosowanie. 
W trakcie warsztatów poruszymy problem wymierania pszczół.
#4. 24-26 sierpnia - Owoce sezonowe - Sezonowe i regionalne, z lasu, sadu i ogrodu. 
Na słodko i wytrawnie. 
- w piątki od 18:00 do 21:00 zaproszeni są wszyscy smakosze, blogerzy kulinarni, foodies i pasjonaci smaku na tematyczne  SLOWFOODOWE KOLACJE PIKNIKOWE - najlepszy pomysł na spędzenie czasu w piątek po pracy, przed wieczornym wyjściem; zamiast Łazienek albo w drodze na Plac Zabaw. 
Każdy uczestnik zabiera ze sobą koc i przygotowane przez siebie dania i napoje. Kolacje są tematyczne - podejmijcie wyzwanie i przynieście jedzenie nawiązujące to tematu przewodniego.
- w soboty o 14:00 SLOWFOODOWE WARSZTATY DLA DOROSŁYCH - kulinarna przygoda z niepowtarzalnymi, pełnymi pasji szefami kuchni posiadającymi radykalne poglądy slowfoodowe + unikalna wiedza z zakresu pochodzenia produktów i możliwości ich łączenia + wyjątkowe dania. Obowiązują zapisy: slowfoodyouthpl@gmail.com  i bilet wstępu (10 zł). Ilość miejsc: 20 
- w niedziele od 12:00 LETNIA SZKOŁA NA WIDELCU - warsztaty kulinarne dla dzieci w atmosferze zabawy, czyli wąchanie, smakowanie, krojenie, mieszanie i komponowanie pysznych i zdrowych potraw. Obowiązują zapisy slowfoodyouthpl@gmail.com i bilet wstępu (5 zł). Ilość miejsc: 20

3 komentarze:

  1. Będę zarówno dziś na pikniku, jak i na jutrzejszych warsztatach. Już się nie mogę doczekać, bo już wiem, że będzie extra :)

    Do zobaczenia!
    E.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm musiało być rewelacyjnie! a gdzie tak można?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tu pisałam więcej o całej akcji:
    http://www.chillibite.pl/2012/07/slow-it-downwarszawo-i-jazda-na-jazdow.html
    tu wszystkie szczegóły organizatorów:
    https://www.facebook.com/Slowitdown.Warszawo/info

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...