Już torby spakowane, lodówka podróżna się chłodzi, nawigacja nastrojona, a mapy w schowku. Poduszki dla dzieci na siedzeniach, -dziesiąt ostatnich płyt zgranych na iPada i torba książek gotowa na lato. Od kilku dni w zasadzie o niczym innym nie myślę tylko C.O pysznego Z.J.E.M niebawem? Tym razem żadnej "gotowej" oferty nie mamy, zdajemy się na nos, na podniebienie i podpowiedzi przedwyjazdowe z portali dla smakoszy. Będziemy zlizywać oliwę ciabattą, spijać wino w winnicach i odkrywać liguryjskie smaki. Będę wgryzać się w soczyste brzoskwinie i rozrywać mozzarella di bufalla. Będę Włoszką! A tuż przed podróżą mam dla Was danie śródziemnoletnie - soczystą sałatkę z grilla.
Piję różowe wino i słucham przed wyjazdem Melody, Melody Gardot. A po powrocie z wakacji, nim stopy dobrze dotkną nowej trawy w ogrodzie, pędzę na jej koncert, który w Warszawie pod koniec lipca... ajajaj wakacyjnie, letnio, nastrojowo brzmi dziś "Mira" z najnowszej płyty Melody Gardot...
Już się mogę doczekać nowych smaków, wrażeń, widoków. Uwielbiam podróżować, a tym razem będzie to moja pierwsza Wielka Włoska Wyprawa. Co z niej przywiozę? zupełnie nie wiem i to jest najciekawsze :)
Ale nim wyjadę, mam dla Was coś pysznego. Koniecznie zróbcie w słoneczny tarasowo-ogrodowy weekend
tę sałatkę, bo jest prześliczna, cudownie letnia i zawiera moje ulubione letnie smaki - na dwóch pajdach opieczonego nad ogniem chleba ułożyłam soczyste, grillowane brzoskwinie doprawione rozmarynem i oliwą, grillowany na płycie słony i pyszny ser halloumi. Rukolę skropiłam oliwą z nutą chilli, dodałam świeże maliny i oprószyłam grubą morska solą i płatkami chilli. Zachwyćcie się!
2 dojrzałe brzoskwinie
oliwa extra virgin
posiekane igiełki rozmarynu
sól i pieprz
4 pajdy chleba na zakwasie, ciabatty lub wiejskiego chleba pszennego
oliwa extra virgin z chilli
8 plastrów sera halloumi
rukola
płatki chilli
balsamico
gruboziarnista sól morska
W misce dopraw oliwę z oliwek: wymieszaj ja z posiekanymi igiełkami rozmarynu, solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Brzoskwinie przekrój na ćwiartki usuwając pestkę. Przełóż do miski i delikatnie wymieszaj z przyprawioną oliwą z oliwek. Odstaw na kilkanaście minut.
W tym czasie pajdy chleba spryskaj oliwą doprawioną chilli i grilluj z obu stron, aż staną się chrupiące. Przełóż na talerze po 2 kromki na osobę. Na grilla połóż płytę lub patelnię i podrumień z obu stron plastry sera halloumi, a następnie przełóż na talerz z kromkami chleba. Ułóż na grillu ćwiartki brzoskwini, grilluj ok minut, a następnie przewróć, by druga strona też się lekko zrumieniła. Nie grilluj owoców zbyt długo, by pozostały jędrne i soczyste. Przełóż brzoskwinie na przygotowane talerze.
Rukolę wymieszaj z oliwą extra virgin zaostrzoną chilli i balsamico, wyłóż na owoce, posyp malinami, kryształkami grubej soli morskiej i płatkami chilli.
Bon apetit!
piękna kolorowa sałatka; te malinki! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna sałatka :) Narobiłaś i smaka. Biore portfel, koszyk i biegnę do sklepu po składniki :)
OdpowiedzUsuńUdanego urlopu Kasiu!
Dziękuję Asi i Tobie dobrych wakacji ;)
UsuńCudownie wygląda! Orzeźwiająca i pełna lata :)
OdpowiedzUsuńŻyczę wspaniałego wypoczynku:)
Wygląda apetycznie i tak letnio :))
OdpowiedzUsuńnigdy nie grillowałam brozskwini, ale tutaj wygląda to pysznie. super danie na lato.
OdpowiedzUsuńNiech no ja tylko wroce do swojej kuchni:-) Wspanialych "odkrywczych"wakacji:-)
OdpowiedzUsuń