Chciałam Was wszystkich serdecznie zaprosić na wyjątkowe i inspirujące spotkanie w sobotę 10 marca - upieczemy razem bułki, zrobimy pyszne pasty do chleba, porozmawiamy o tym co pyszne, zdrowe i nasze polskie. Zabierzcie mężów, żony, dzieci i babcie :) Och i koniecznie wyślijcie linka do tego posta wszystkim znajomym! Nie zapomnijcie też o koszyku na zakupy i notatnikach... to będzie taki rodzinny piknik pełen atrakcji i wspaniałych smaków!
zdjęcie: studio lipov |
W sobotę 10 marca od 11:00 do 16:00 przyjdźcie z całymi rodzinami do FORTECY w Parku Traugutta, ul Zakroczymska 12 w Warszawie na wyjątkowe wydarzenie organizowane przez
Sery zagrodowe, tworzone z pasją i sezonowane z cierpliwością. Prawdziwy kumpiak, kindziuk i kabanosy. Masło, pachnące jak masło i chleb, ciężki jak chleb. Syropy z sosny, akacji i derenia. Oleje tłoczone na zimno, w których z zamkniętymi oczami rozpoznasz rzepak, len albo słonecznik. Wybitne konfitury, uczciwe miody, chrzan nadwarciański i sękacz z ognia - to wszystko dostępne będzie na kiermaszu i w jednodniowej knajpce.
Używając najlepszych produktów regionalnych, młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych (tak tak, to przyszli wielcy szefowie kuchni!!) będą tworzyć nowoczesne dania, walcząc o najwyższą notę w konkursie kulinarnym, wieńczącym projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" - ich wysiłki będzie komentował Maciej Nowak. Kto wie jakie talenty odkryją przed nami!
Szczegółowy program imprezy:
Szczegółowy program imprezy:
11-16 - Kiermasz produktów, jakie lubicie, których szukacie, którymi się zachwycicie. Zakupy, degustacja i jednodniowa knajpka, w której spróbujecie królika popielańskiego w musztardzie (pycha!) i wina od Płochockich. Liczne stoiska z produktami, które rzadko docierają do Warszawy. Jakościowe wyroby i gwarantujący jakość autorzy, wyselekcjonowani przez Slow Food i Krajową Izbę Produktu Regionalnego
11-14 - Zmagania konkursowe uczniów szkół gastronomicznych, komentowane przez Maćka Nowaka
13.00 - Kulinarna Akcja Bezpośrednia - Rasy rodzime zwierząt gospodarskich.
Kura zielononóżka znana jest już nawet w przedszkolach. A czy wiemy coś o króliku popielańskim, owcy pomorskiej czy wrzosówce? Mamy w Polsce kilkadziesiąt rodzimych ras, wartych chronienia. Opowiedzą nam o nich prof. dr. hab. Jędrzej Krupiński i prof. dr hab. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Balicach. Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł.
13.00 - Warsztaty gotowania dla dzieci "Bułeczki i spółka"
Dzieci będą gotowały w grupach, które poprowadzą:
11-14 - Zmagania konkursowe uczniów szkół gastronomicznych, komentowane przez Maćka Nowaka
13.00 - Kulinarna Akcja Bezpośrednia - Rasy rodzime zwierząt gospodarskich.
Kura zielononóżka znana jest już nawet w przedszkolach. A czy wiemy coś o króliku popielańskim, owcy pomorskiej czy wrzosówce? Mamy w Polsce kilkadziesiąt rodzimych ras, wartych chronienia. Opowiedzą nam o nich prof. dr. hab. Jędrzej Krupiński i prof. dr hab. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Balicach. Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł.
13.00 - Warsztaty gotowania dla dzieci "Bułeczki i spółka"
Dzieci będą gotowały w grupach, które poprowadzą:
Beata - Lawendowy Dom
Nina - Nina w Kuchni
Zuza - Pomarańcza i Imbir
Małgosia - Minta Eats
Renata - Italianissima
Iwona
i Katarzyna z... ChilliBite :))
15.00 - autorski pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa Kuchni Restauracji Bulaj w Sopocie.
15.30 - koncert Jagny Knittel z zespołem
16.00 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
Do zobaczenia w Fortecy!
Oj, zapowiada sie fajna zabawa! szkoda, ze ja mam tak daleko ;((
OdpowiedzUsuńŻe nie wspomnę Kochana, jak ja Ci zazdraszczam uprzejmie Waszych spotkań Polek belgijskich co się przy garach dzieją! :)
Usuńmiłej soboty :)
OdpowiedzUsuńteż niestety mam daleko :(
fajnie było :) przybądź następnym razem!
UsuńA ja mam blisko tylko udzieciona w domu jestem buuu :(
OdpowiedzUsuńBuuu a ja mam blisko tylko udzieciona w domu siedzę :(
OdpowiedzUsuńNext time! koniecznie!
Usuńoj jak zaluje ..dzis mam gosci na ur dzieci wiec nie moge..
OdpowiedzUsuńkiedy nastepna taka impreza?
a
Dam znac, jak coś nowego będzie sie działo :)
Usuń