Po pierwszych dwóch/trzech łubiankach truskawek, które zjadamy bez niczego przychodzi czas na truskawki z cukrem i śmietaną lub jogurtem. Potem sałaty z zielonymi liśćmi i truskawkami i ciasta z truskawkami - torcik z cytrynowym kremem, sernik truskawkowy z tymiankiem, chrupotek. A w końcu ich cena spada na tyle, by co drugi dzień kupować po kilka kilogramów i zamykać je w słoikach na zimę, musach i przecierach. Jakie to szczęście, że w Polsce mamy tyle truskawek! Pamiętam, gdy w naszej zaczarowanej dolinie zbieraliśmy pierwsze, słodkie, pachnące słońcem truskawki - te zjadaliśmy prosto z krzaczków, a od sąsiadki kupowaliśmy kosze czerwonych owoców na przetwory, sok, nalewkę... Jest jednak takie pyszne letnie zestawienie, w którym truskawki smakują po prostu wyśmienicie! To moje ukochane truskawkowe caprese z nutką chilli ...
- pokrój mozzarellę na plastry
- wybierz największe, najsłodsze truskawki i również pokrój je na plasterki
- potem układaj na przemian z listkami świeżej bazylii,
- oprósz solą morską, a najlepiej fleur de sel,
- świeżo mielonym pieprzem
- i skrop oliwą aromatyzowana chilli - pycha!
Wersja z pomidorkami cherry jest równie wspaniała :)
A teraz zagryzam truskawkowe capreze chrupiącą bagietką i nastrajam sie przedkoncerwowo :)
Oczywiście Coldplay i ... "Strawberry Swing" :)
...Now my feet won't touch the ground
Cold, cold water what ya say?
When it's such
It's such a perfect day
It's such a perfect day...
Cold, cold water what ya say?
When it's such
It's such a perfect day
It's such a perfect day...
Kolorystycznie jak standardowe caprese, a tu taka niespodzianka. Chętnie wypróbuję! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńSzybkie już nawet letnie danie.
OdpowiedzUsuńA truskawki mogę jeść przez cały czas.
kuszą kolorami :) Wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńcaprese truskawkowa... chetnie bym pojadla:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńNigdy tak nie jadłam ale jestem zachwycona...wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńtruskawki z cukrem i śmietaną (lub jogurtem) są najwspanialszym daniem, którego nie idzie przebić <3
OdpowiedzUsuńale caprese musi być pyszna!
och, truskawki w tej wersji... jakia niebiańska przekąska!
OdpowiedzUsuńpiękne kolory, sam widok pobudza ślinianki :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMops - to prawda, kolory idealnie się zgadzają :)
OdpowiedzUsuńJoon, Hania-Kasia, Milk Chocolate :)
Karmelitko, Trzcinowisko, Aga - koniecznie trzeba spróbować :)
Desperate - noż to w sumie lato mamy od ładnych paru dni, aż się tęskni za wiosną... ;)
ChilliBite, Przetestowałam Twój przepis - kupiłam specjalnie w tym celu oliwę z chilli. Bardzo mi smakowało. Od siebie dodałam jeszcze polewę balsamiczną. Pycha! Nawet chyba bardziej smakuje mi taka caprese niż klasyczna z pomidorami.
OdpowiedzUsuń