Sałatka ta wiele wiele lat temu weszła do mojego repertuaru tzw. danek - przekąsek, które serwuję gościom "żeby im szczęki opadły", chociaż z pewnością nie z powodu trudności przygotowania! Jest bowiem niezwykle prosta, szybka i tylko jeden składnik wymaga tzw obróbki wstępnej - pierś kurczaka - a i to nie jest pracochłonne. Zestawienie smakowe zimnych, soczystych pestek granatu, kremowego awokado i soczystych chrupiących pasków piersi kurczaka jest wyśmienite! Ale najważniejsze - ten sos..... mmmmm poezja... możesz go zrobić bez orzechów, już oleje orzechowe dużo robią, ale gęściejszy, niemal kremowy jest przepyszny! Tylko orzechy koniecznie powinny być bez brązowej skórki, zatem najlepiej użyć świeżych, które są dostępne pod koniec lata lub blanszowanych.
Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie, pochodzi z prastarej książki "Przyjemne odchudzanie" - znajduje się w dziale "sałatki do 300cal". W oryginale pierś jest gotowana w bulionie, ale ja zdecydowanie preferuję grillowaną lub smażoną na patelni bez tłuszczu. Całe danie ma wtedy oczywiście więcej kalorii.
Sałata z awokado, kurczakiem i granatem
na 2 osoby
1/2 piersi kurczaka, a jeszcze lepiej, jeśli wykorzystasz do tego dania wyłącznie polędwiczki z piersi - 6 szt
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, chilli, gałązka tymianku cytrynowego
dojrzałe awokado - nie może być twarde!
owoc granatu - koniecznie dobrze schłodzony w lodówce
sos:
łyżka oleju z orzechów laskowych
łyżka oleju z orzechów włoskich
łyżka białego wina
łyżka octu winnego z białego wina
10 orzechów laskowych obranych z brązowej skórki
sól morska
pieprz cytrynowy
Pierś kurczaka leciutko rozbij (polędwiczek nie musisz rozbijać), dopraw solą, pieprzem, chilli i natrzyj oliwą z oliwek. Posyp listkami tymianku cytrynowego, przykryj i odstaw do marynowania na co najmniej 2 godziny. Ja zostawiam na noc w lodówce. Tuż przed podaniem grilluj pierś lub polędwiczki w całości na patelni grillowej lub na zwykłej patelni bez tłuszczu na rumiano. Lepiej zrobić to na silnym ogniu i dość szybko, wtedy zamkną się pory mięsa, a wnętrze pozostanie soczyste.
Awokado* przekrój na pół, wyjmij pestkę (wbij w nią nóż i wykręć z połówki owocu) i obierz ze skóry. Pokrój awokado na ok półcentymetrowe plastry i skrop lekko sokiem z cytryny. Granat przekrój na pół w poprzek i wystukaj z niego owoce drewnianą łyżką nad miseczką. Sok, który wycieknie wykorzystasz do sosu.
A teraz ten fantastyczny dressing: zmiksuj na proszek orzechy laskowe i lekko ubij z pozostałymi składnikami na gładką emulsję. Dodaj sok z granatu, który wyciekł podczas wystukiwania pestek i wymieszaj razem.
Na półmisku ułóż plastry awokado, dodaj pokrojoną w poprzeczne plastry jeszcze ciepłą pierś kurczaka i posyp bardzo zimnymi pestkami granatu. Polej sałatkę dressingiem, oprósz solą morska i pieprzem cytrynowym. Możesz też posypać listkami tymianku cytrynowego lub bazylii.
Awokado* przekrój na pół, wyjmij pestkę (wbij w nią nóż i wykręć z połówki owocu) i obierz ze skóry. Pokrój awokado na ok półcentymetrowe plastry i skrop lekko sokiem z cytryny. Granat przekrój na pół w poprzek i wystukaj z niego owoce drewnianą łyżką nad miseczką. Sok, który wycieknie wykorzystasz do sosu.
A teraz ten fantastyczny dressing: zmiksuj na proszek orzechy laskowe i lekko ubij z pozostałymi składnikami na gładką emulsję. Dodaj sok z granatu, który wyciekł podczas wystukiwania pestek i wymieszaj razem.
Na półmisku ułóż plastry awokado, dodaj pokrojoną w poprzeczne plastry jeszcze ciepłą pierś kurczaka i posyp bardzo zimnymi pestkami granatu. Polej sałatkę dressingiem, oprósz solą morska i pieprzem cytrynowym. Możesz też posypać listkami tymianku cytrynowego lub bazylii.
Sałatkę szybko się przygotowuje tuż przed pojawieniem się gości, a pestki możesz wystukać z granatu wcześniej i przechowywać w lodówce. Najlepiej, gdy pierś jest jeszcze lekko ciepła, ale nie jest to warunek konieczny, byle była wilgotna, nie wysuszona podczas smażenia. Uwielbiam tę sałatkę! Możesz podać ją z garścią dużych, dojrzałych malin i zamiast octu z białego wina użyć wówczas malinowego vinaigrette - pycha!
*kupując awokado naciśnij je lekko palcami, powinno by jędrne, ale nie twarde - skórka dojrzałego awokado podda się naciskowi, ale owoc nie powinien być zbyt miękki.
kolejny przepis z Twojego bloga do wypróbowania...Piękne zdjęcie....pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCos mi sie zdaje, ze pozycze od Ciebie ten przepis i tez znajdzie sie on w zestawie moich stalych przepisow dla gosci, ja uwielbiam owoce granatu w salatkach, dzieki za ten przepis,pozdrawiam, anna
OdpowiedzUsuńciekawi mnie ten sos z orzeszków;)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka! Na pewno wypróbuje, tylko znajde w jakimś sklepie oleje z orzechów laskowych i włoskich... Jakieś porady?
OdpowiedzUsuńRównież serdecznie Was pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNicole - nie wiem gdzie mieszkasz, ale w dobrych delikatesach oba są na pewno - Bomi, Alma, Piotr i Paweł.
Chillitko, czy może próbowałaś tę sałatkę zrobić z jakąś ... sałatą? :)
OdpowiedzUsuńChyba mam ją ochotę jutro podać na myłym spotkanku z przyjaciółmi i myślę czy fajnie by smakowała na rucoli, może na radicchio?
Pewnie tak zrobię
Uwielbiam sałaty z granatem (moja ulubiona - prosta - mix sałat+plastry pomarańczy bez skórki+sos z oliwy z czosnkiem+granat = pycha!)
Moniko - polecam do tego zestawienia sałatę rzymską. Rucola zbyt charakterystyczna w smaku i za delikatna jak na duże kawałki piersi. Powodzenia! :)
OdpowiedzUsuńA widzisz, o rzymskiej nie pomyślałam!
OdpowiedzUsuńW końcu caesar z kurczakiem na rzymskiej must be :D
Dzięki, będzie na rzymskiej
Pozdrawiam :)