Dla leniwców, dla łasuchów, dla tych co nic nie umieją i dla wielbicieli francuskiego camembert. To był ten odcinek programu Julie Gotuje w kuchni.tv, od którego zakochałam się w jej szybkich i sprytnych pomysłach - Julie zaprezentowała na ekranie błyskawiczne fondue z sera camembert pieczone w drewnianym pudełeczku od tegoż sera. No jasne, że to proste! I taki banał, prawda? I pewnie już tysiąc kuchcików to wymyśliło, ale dla mnie zawsze będzie to fondue Julie.
Raz na jakiś czas kupuję sery francuskie w drewnianych pudełeczkach. Czasem robię z nich to fondue, innym razem podaję na desce z roquefortem, gruszką i zimnymi winogronami. Ale drewniane pudełeczka zbieram. Wtedy nawet inny dobry camembert mogę zapiec w pudełeczku i od razu podać na stół. To świetna propozycja na błyskawiczną przystawkę przed lekkim głównym daniem. Przekąska, przy której nic a nic się nie napracujesz, a efekt jest wyśmienity.
Fondue z sera camembert świetnie smakuje z grissini, krakersami, grzanką z bagietki. Lubię też podawać to fondue z warzywami w słupkach. A czasem do gotowego, płynącego już sera wkładam upieczoną z czosnkiem połówkę malinowego pomidora. Pycha!
Fondue z sera camembert świetnie smakuje z grissini, krakersami, grzanką z bagietki. Lubię też podawać to fondue z warzywami w słupkach. A czasem do gotowego, płynącego już sera wkładam upieczoną z czosnkiem połówkę malinowego pomidora. Pycha!
Fondue z sera camembert można też przyrządzić na grillu - wstaw pudełeczko na rozgrzany grill na kilka chwil i gotowe :)
Błyskawiczne fondue z sera camembert
1 ser camembert w drewnianym opakowaniu - to będzie porcja dla 2 osób
1 gałązka estragonu lub tymianku
1 łyżka płynnej śmietanki kremówki
1 łyżka białego wina - a to już moja własna modyfikacja pomysłu Julie
sól morska, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Przekrój w poprzek camembert. Jedną część włóż do pudełeczka po serze, a drugą do przykrywki pudełeczka. W moździerzu zmiażdż dokładnie listki ziół z solą i pieprzem na pastę. Dodaj śmietankę, wino i dobrze wymieszaj. Wlej sos na ser, drapiąc widelcem powierzchnię sera tak, by sos głębiej przeniknął. Wstaw do piekarnika na 10 min. Fondue podawaj w pudełkach z chrupiącą bagietką - może być nawet bez talerzy - ot i zmywania będzie mniej :)
sól morska, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 210°C. Przekrój w poprzek camembert. Jedną część włóż do pudełeczka po serze, a drugą do przykrywki pudełeczka. W moździerzu zmiażdż dokładnie listki ziół z solą i pieprzem na pastę. Dodaj śmietankę, wino i dobrze wymieszaj. Wlej sos na ser, drapiąc widelcem powierzchnię sera tak, by sos głębiej przeniknął. Wstaw do piekarnika na 10 min. Fondue podawaj w pudełkach z chrupiącą bagietką - może być nawet bez talerzy - ot i zmywania będzie mniej :)
Podaj do fondue konfiturę z pigwy lub z czerwonej papryki. Będzie boskie!
to dla mnie.. do bycia łasuchem i leniwcem dzisiaj mogę się przyznac, jeśli w nagrodę dostanę taki pyszny ser :-)
OdpowiedzUsuńAsieja - chyba pozostaje mi polecić Ci buszowanie w najbliższych delikatesach ;) i pamiętaj o bagietce!
OdpowiedzUsuńjako łasuch już mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, dzięki że się podzieliłaś tym przepisem, wykorzystam na pewno :)
OdpowiedzUsuńwidzialam to fondue w jakims magazynie... tak mnie zauroczylo, ze tez musze sobie takie zrobic. a teraz mam chyba deja vu ;-)
OdpowiedzUsuńcudawianki - deja vu jest świetne :) a i fondue również :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się ten pomysł podoba, zacznę zbierać pudełeczka:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tymi pudełeczkami!Bardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPudełeczka rulezzz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki ser. Można szaleć z rodzajami alkoholu i ziołami. Ja jeszcze lubię dodać przekrojony ząbek czosnku.
OdpowiedzUsuńnie znałam tego sposou, chętnie skorzystam
OdpowiedzUsuńja tak robię do makaronu, uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń