Błyskawiczne fondue z sera camembert

Dla leniwców, dla łasuchów,  dla tych co nic nie umieją  i dla wielbicieli francuskiego camembert.  To był ten odcinek programu Julie Gotuje w kuchni.tv, od którego zakochałam się w jej szybkich i sprytnych pomysłach - Julie zaprezentowała na ekranie błyskawiczne fondue z sera camembert pieczone w drewnianym pudełeczku od  tegoż sera.   No jasne, że to proste! I taki banał, prawda? I pewnie już tysiąc kuchcików to wymyśliło, ale dla mnie zawsze będzie to fondue Julie.


Butelka dobrego francuskiego wina, fondue i ZAZ, voila :)


Raz na jakiś czas kupuję sery francuskie w drewnianych pudełeczkach. Czasem robię z nich to fondue, innym razem podaję na desce z roquefortem, gruszką i zimnymi winogronami. Ale drewniane pudełeczka zbieram. Wtedy nawet inny dobry camembert mogę zapiec w pudełeczku i od razu podać na stół.  To świetna propozycja na błyskawiczną przystawkę przed lekkim głównym daniem. Przekąska, przy której nic a nic się nie napracujesz, a efekt jest wyśmienity.



Fondue z sera camembert świetnie smakuje z grissini, krakersami, grzanką z bagietki. Lubię też podawać to fondue z warzywami w słupkach. A czasem do gotowego, płynącego już sera wkładam upieczoną  z czosnkiem połówkę malinowego pomidora. Pycha!



Fondue z sera camembert można też przyrządzić na grillu - wstaw pudełeczko na rozgrzany grill na kilka chwil i gotowe :)

Błyskawiczne fondue z sera camembert


1 ser camembert w drewnianym opakowaniu - to będzie porcja dla 2 osób
1 gałązka estragonu lub tymianku
1 łyżka płynnej śmietanki kremówki
1 łyżka białego wina - a to już moja własna modyfikacja pomysłu Julie
sól morska, pieprz

Rozgrzej piekarnik do 210°C. Przekrój w poprzek camembert. Jedną część włóż do pudełeczka po serze, a drugą do przykrywki pudełeczka. W moździerzu zmiażdż dokładnie listki ziół z solą i pieprzem na pastę. Dodaj śmietankę, wino  i dobrze wymieszaj. Wlej sos na ser, drapiąc widelcem powierzchnię sera tak, by sos głębiej przeniknął. Wstaw do piekarnika na 10 min. Fondue podawaj w pudełkach z chrupiącą bagietką - może być nawet bez talerzy - ot i zmywania będzie mniej :)

Podaj do fondue konfiturę z pigwy lub z czerwonej papryki. Będzie boskie!

13 komentarzy:

  1. to dla mnie.. do bycia łasuchem i leniwcem dzisiaj mogę się przyznac, jeśli w nagrodę dostanę taki pyszny ser :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieja - chyba pozostaje mi polecić Ci buszowanie w najbliższych delikatesach ;) i pamiętaj o bagietce!

    OdpowiedzUsuń
  3. jako łasuch już mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, dzięki że się podzieliłaś tym przepisem, wykorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widzialam to fondue w jakims magazynie... tak mnie zauroczylo, ze tez musze sobie takie zrobic. a teraz mam chyba deja vu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudawianki - deja vu jest świetne :) a i fondue również :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo mi się ten pomysł podoba, zacznę zbierać pudełeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł z tymi pudełeczkami!Bardzo ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taki ser. Można szaleć z rodzajami alkoholu i ziołami. Ja jeszcze lubię dodać przekrojony ząbek czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  10. nie znałam tego sposou, chętnie skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  11. ja tak robię do makaronu, uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam. Bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...