coś więcej

Orzechowe guziczki z konfiturą z wiśni

Smak orzechów włoskich jest w tych ciasteczkach tak intensywny, jakby się jadło po prostu orzechy. Nie są zbyt słodkie, ale  wcale więcej słodyczy im nie trzeba. Zamiast konfitury wiśniowej można użyć dżemu z malin. Pierwsza porcja zniknęła w ciągu dwóch dni i od razu musiałam robić następną partię - tym razem ilość podwójna :) Orzechowe guziczki - chrupiące, orzechowe, orzechowe i pyszne!



250g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 jajko
łyżeczka  ekstraktu wanilii
200g mąki
50g startych na drobnej tarce orzechów włoskich
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli

300g orzechów włoskich do obtaczania
mamine konfitury wiśniowe
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj jajko i wanilię i dalej ucieraj, aż będzie jedwabiste. Dodaj mąkę wymieszaną z solą i sodą, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Z ciasta formuj kulki ok 2,5 cm średnicy, obtaczaj je dokładnie w dość grubo posiekanych orzechach, lekko spłaszcz każdą kulkę, zrób trzonkiem drewnianej łyżki wgłębienie w każdym ciasteczku i wkładaj po jednej wiśni z konfitury. Piecz ok 12-15 minut (do zrumienienia) w temp. 180°C.

2 komentarze:

  1. piekłam raz ciasteczka z orzechów włoskich. inne niż te. ale pyszne. zapisałam kolejny przepis...

    OdpowiedzUsuń
  2. baaardzo dobre :) dzisiaj pieczone. Chwała za to, że są obtaczane w orzechach, poniewaz miałam problemy z formowaniem kuleczek z ciasta o takiej konsystencji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)