Idąc śladem ciasteczek obtaczanych dodatkach, umyśliłam sobie guziczki kokosowe z czekoladą. Och cudne! jeszcze bardziej chrupiące, mocno mocno kokosowe i tak samo szybko znikają. Trochę mniej rosną niż te orzechowe, dzięki czemu kokosowa otoczka całkiem je pokrywa. Jeśli nie masz oryginalnych "chocolate chips" użyj pokrojonej na kawałki czekolady.
250g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 jajko
łyżeczka ekstraktu wanilii
200g mąki
50g wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
200g wiórków kokosowych do obtaczania
spora garść "chocolate chips"
1 jajko
łyżeczka ekstraktu wanilii
200g mąki
50g wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
200g wiórków kokosowych do obtaczania
spora garść "chocolate chips"
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodaj jajko i wanilię i dalej ucieraj, aż będzie jedwabiste. Dodaj mąkę wymieszaną z solą i sodą, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Z ciasta formuj kulki ok 2,5 cm średnicy, obtaczaj je dokładnie w wiórkach lekko spłaszczając każdą kulkę. Na środek każdej kulki lekko wciśnij czekoladowy kawałeczek. Piecz ok 12 minut (uwaga, żeby nie zrumieniły się za bardzo) w temp. 180°C.
Z ciasta formuj kulki ok 2,5 cm średnicy, obtaczaj je dokładnie w wiórkach lekko spłaszczając każdą kulkę. Na środek każdej kulki lekko wciśnij czekoladowy kawałeczek. Piecz ok 12 minut (uwaga, żeby nie zrumieniły się za bardzo) w temp. 180°C.
lubię ciasteczka
OdpowiedzUsuńkokosowe bardzo
a nazwanie ich guziczkami dodaje uroku
Pachnie w całym domu. Żadne ciasteczka kupione w sklepie nie będą tak pyszne. Narzeczony pełen zachwytu :) I o to chodzi :)
OdpowiedzUsuń