coś więcej

Angielski bread & butter pudding

Czasem przychodzi taki weekend, kiedy wiesz, że chce Ci się w łóżku leżeć, a nie spędzać godzinę w kuchni przygotowując "weekend treatment" dla rodziny. Co tu zrobić, żeby zjeść coś pysznego, ale się nie napracować o poranku? Jeśli na dodatek całkiem przypadkowo masz kilka kromek czerstwej chałki lub brioszki, świetnym pomysłem będzie angielski pudding chlebowy.
Tradycyjny przysmak wyspiarzy - cudownie lekki, puszysty, chrupiący na zewnątrz z nutką rumu i cynamonu. Przepis zawiera kilka moich udoskonaleń - ponoć w Anglii używa się do niego pieczywa tostowego, którego osobiście nie cierpię. Zdecydowanie wolę wersję z naszej pysznej chałki, placka drożdżowego, czy brioszki. Możesz użyć świeżej chałki, ale najlepszym sposobem jest wykorzystanie czerstwych kromek z poprzedniego posiłku. Proste, bardzo proste do zrobienia, a jakaż rozkosz dla podniebienia...


Trochę radosnych dźwięków z rana? Bardzo proszę ZAZ "On ira"....




We Francji na tego rodzaju puddingi mawia się "pain perdu"czyli zapomniany chleb. To po prostu sposób na niemarnowanie jedzenia. Jeśli zostaje mi czasem kromka, dwie, czy po prostu przylepki chałki, wrzucam je do woreczka strunowego i mrożę. Gdy uzbiera się ich już taka ilość, by było na śniadanie lub deser dla całej rodziny, wyjmuję chałkę wieczorek z zamrażarki, a rano szykuję ten pudding. Pycha!

na 2 nieduże kwadratowe foremki lub jedną większą - dla ok 2-3 os.:

1/2 czerstwej chałki - pokroić w średniej grubości plastry
łyżka masła
4 łyżki cukru
2 jajka
350 ml śmietany kremówki (można 1:1  z mlekiem)
rodzynki
rum
brązowy cukier

Wysmaruj foremkę odrobiną masła. Każdą kromkę posmaruj masłem i ułóż lekko skośnie jedną obok drugiej (mają być takie półleżące, półstojące). Rodzynki zalej rumem i podgrzej w mikrofali 30'' - szybką wchłoną rum.
Jajka rozbij dokładnie z cukrem i śmietanką. Dodaj rodzynki z rumem (zamiast rodzynek można użyć żurawin lub wiśni z konfitur, a także połówek świeżych wiśni). Zalej kromki w foremce masą i rozłożyć równomiernie rodzynki (najlepiej je nieco schowaj, gdyż maja tendencję do przypalania). Posyp całość  ciemnym cukrem i odstaw na noc do lodówki. Jeśli śniadanie przygotowujesz rano, wystarczy 30 minut by chałka dobrze nasiąkła. 
Piecz ok 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 160 st. Odstaw po wyjęciu na ok 10 min. Podawaj na gorąco.  Można polać śmietanką kremówką wymieszaną z odrobiną cukru pudru.
Fantastyczne danie na śniadanie weekendowe!



w inspiracji pomogła Nigella i książeczka Puddingi Alle Wilson

4 komentarze:

  1. To coś co lubię na dobre, leniwe śniadanie. Przy takiej pogodzie propozycja idealna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! I wiem, że świetnie smakują. Ja też je robię, ostatnio z resztek panettone, nawet naczynka były zielone:)
    Serdecznie pozdrawiam i zachwycam się blogiem i zdjęciami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, fajne.

    Tylko "niemarnowanie" :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)