coś więcej

Kruche babeczki z kajmakiem, porzeczkową konfiturą i czekoladą

Zamiast tortu na przyjęcie dla Wróżek upiekłam maleńkie bardzo kruche babeczki. Pod przepyszną czekoladą ukryte były konfitury z czarnej porzeczki i kajmak. To bardzo kruche ciasto mojej Mamy często wykorzystuję do wszelakich wypieków - tart, ciast, czy koszuli do pasztetu. I nic na to nie poradzę, że najlepiej nam smakuje na margarynie, mimo, że do mnóstwa kruchych wypieków używam masła. Wychodzi ok 30 babeczek i zostaje ok 1/3 puszki kajmaku do wyjadania dla łasuchów.



400g mąki
250g masła lub margaryny Kasia
80g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu wanilii
4 żółtka

domowa konfitura z czarnej porzeczki
puszka słodzonego mleka skondensowanego

150g czekolady deserowej
50g czekolady mlecznej
50ml śmietanki 30%
2 łyżki masła

Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego gotuj 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu w garnku z wodą, pilnując by woda cały czas przykrywała puszkę. Dokładnie wystudź puszkę i otwórz dopiero, gdy będzie całkiem zimna.
Czekoladę, śmietankę i masło włóż do szklanego pojemnika i podgrzewaj w mikrofali dwa razy po 30 sekund, za każdym razem dokładnie mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Mąkę, puder i proszek przesiekaj z masłem/margaryną. Dodaj żółtka i szybko wyrób spójne ciasto. Wyklej ciastem foremki do babeczek i wstaw na tacy do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180st. Na dno każdej babeczki wkładaj łyżeczkę konfitury porzeczkowej. Piecz ok 12 minut, aż brzegi będą się rumienić. Wystudź ciasteczka i wyjmij z foremek. do każdej włóż łyżkę kajmaku i równo rozsmaruj. Na wierzch wyłóż chłodną czekoladę i póki jeszcze jest płynna, udekoruj.

3 komentarze:

  1. Babeczki naprawdę były dobre. Pod warstwą czekolady kryło się pyszne nadzienie kajmakowe, które przyjemnie zaskakiwało. Mojej córce najbardziej podobały się perełki, więc dużo perełek proszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. ta kajmakowa niespodzianka w środku musiała wywoływac wiele uśmiechów.

    OdpowiedzUsuń
  3. A jesli nie mam mikroflowki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)