coś więcej

Krewetki maślano-cytrynowe z chilli

Od takich prostych krewetek zaczynałam w kuchni kilka lat temu. Wspaniały maślano-cytrynowy sos i chilli. moje ulubione połączenie, a jednocześnie najprostsza i najszybsza przekąska, do której świetnym akompaniamentem będzie chrupiąca bagietka i lampka białego wina.


duże krewetki (ok 20szt na łasucha)
oliwa z oliwek
dobre masło
kilka ząbków czosnku
pepperoncino
lampka białego wina
cytryna
świeżo mielony pieprz

Krewetki obierz, usuwając przewód pokarmowy. Na oliwę wrzuć posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę (jeśli lubisz naprawdę ostre, nie usuwaj pestek). Po chwili dodaj krewetki i lekko przesmaż. Podlej kieliszkiem białego wina i dopraw solą i pieprzem. Zdejmij krewetki z patelni. Dodaj do oliwy łyżkę masła i wyciśnij sok z cytryny. Zredukuj na małym ogniu, aż sos będzie gęściejszy. Dodaj krewetki i podgrzej je w sosie. Od razu podawaj z ciepłym pieczywem i winem.

4 komentarze:

  1. Dziś wieczorem wypróbuję, już nie mogę się doczekać.
    Fantastyczny blog, po prostu cudo!!!!
    A posiadania Kitchen Aid zaaaaazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję i zapraszam częściej na ChilliBite :) Ja o swoim KA też lika lat myślałam - Ty też się doczekasz :) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem zaascynowana blogiem - znalazłam nowe inspiracje - nie moge jednak uruchomić subskrypcji...nie wiem w czym problem...pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam przy moim stole :) proponuję "like" na Fb bo technicznie nie potrafię pomóc z subskrypcją...

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)