Od takich prostych krewetek zaczynałam w kuchni kilka lat temu. Wspaniały maślano-cytrynowy sos i chilli. moje ulubione połączenie, a jednocześnie najprostsza i najszybsza przekąska, do której świetnym akompaniamentem będzie chrupiąca bagietka i lampka białego wina.
duże krewetki (ok 20szt na łasucha)
oliwa z oliwek
dobre masło
kilka ząbków czosnku
pepperoncino
lampka białego wina
cytryna
świeżo mielony pieprz
Krewetki obierz, usuwając przewód pokarmowy. Na oliwę wrzuć posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę (jeśli lubisz naprawdę ostre, nie usuwaj pestek). Po chwili dodaj krewetki i lekko przesmaż. Podlej kieliszkiem białego wina i dopraw solą i pieprzem. Zdejmij krewetki z patelni. Dodaj do oliwy łyżkę masła i wyciśnij sok z cytryny. Zredukuj na małym ogniu, aż sos będzie gęściejszy. Dodaj krewetki i podgrzej je w sosie. Od razu podawaj z ciepłym pieczywem i winem.
Dziś wieczorem wypróbuję, już nie mogę się doczekać.
OdpowiedzUsuńFantastyczny blog, po prostu cudo!!!!
A posiadania Kitchen Aid zaaaaazdroszczę!
Bardzo dziękuję i zapraszam częściej na ChilliBite :) Ja o swoim KA też lika lat myślałam - Ty też się doczekasz :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńjestem zaascynowana blogiem - znalazłam nowe inspiracje - nie moge jednak uruchomić subskrypcji...nie wiem w czym problem...pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńwitam przy moim stole :) proponuję "like" na Fb bo technicznie nie potrafię pomóc z subskrypcją...
Usuń