Oj będą majówki! W Gazecie ukazał się dodatek - książeczka z przepisami na piknik "Kuchnia na majówkę". Bardzo mi miło, że przepis na moją cukinię w kozim twarożku, został wyróżniony i ukazał się w dziale przekąski.
Często na piknik i szukam dań z warzywami - grillowane, pieczone, duszone, są świetnym dodatkiem do wszelakich mięs. A nierzadko stanowią samodzielne dania. Cukinię w kozim twarożku można przygotować wcześniej i zabrać w koszyku piknikowym. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła połączona z zimnym jogurtem.
Często na piknik i szukam dań z warzywami - grillowane, pieczone, duszone, są świetnym dodatkiem do wszelakich mięs. A nierzadko stanowią samodzielne dania. Cukinię w kozim twarożku można przygotować wcześniej i zabrać w koszyku piknikowym. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła połączona z zimnym jogurtem.
młoda zielona cukinia
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
jogurt bałkański
twarożek kozi
koperek
sól i pieprz do smaku
Czosnek posiekaj i wrzuć na zimną oliwę z oliwek z łyżeczką masła. Gdy już będzie skwierczeć i stanie się przezroczysty, dodaj cukinię pokrojoną w dość cienkie talarki i razem krótko przesmaż. Osącz na ręczniku papierowym.
Kilka łyżek gęstego jogurtu bałkańskiego wymieszaj z kozim twarożkiem i dodaj do lekko przestudzonej cukinii. Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekany koperek. Jeśli lubisz, możesz dodać też listki świeżej mięty.
Kilka łyżek gęstego jogurtu bałkańskiego wymieszaj z kozim twarożkiem i dodaj do lekko przestudzonej cukinii. Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekany koperek. Jeśli lubisz, możesz dodać też listki świeżej mięty.
Na pewno smaczne! Ostatnio jadłam cukinię z kozim twarożkiem zimą, przygotowaną w piekarniku..
OdpowiedzUsuń