Bardzo chciałam w tym roku zrobić coś nowego, jakiś nowy mazurek. Nie kajmakowy, czekoladowy, czy makowy. Potrzebowałam inspiracji. Wielkanocny numer Kuchni nie nadchodził, ale wyszperałam przepis na ten mazurek już nieco wcześniej w sieci. Troszkę musiałam go zmodyfikować, bo w oryginale zbyt niepoważny mi się wydawał. Dodałam zatem do oryginalnego przepisu kruchy spód przełożony dżemem malinowym. Mazurek Królewski jest przewspaniały!
kruche ciasto
800 g mąki
160g cukru pudru
500 g zimnego masła lub margaryny
8 żółtek
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przesiekaj lub wyrób mikserem z płaską końcówką składniki ciasta, na końcu dodając żółtka. Na pergaminie i przez pergamin rozwałkuj schłodzone ciasto na 4 prostokątne placki wielkości wafli i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180st ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
25 dag fig pokrojonych w paski
25 dag jasnych rodzynek-sułtanek + 15 dag ciemnych rodzynek-koryntek
10 dag drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 dag drobno pokrojonych daktyli
skórka otarta z połowy cytryny
25 dag migdałów (w skórce) pokrojonych w słupki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu + 5 zmielonych goździków + łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
125g mąki
6 jajek + 250g cukru,
4 prostokątne wafle + bakalie do dekoracji
Słoiczek dżemu lub powideł malinowych
Wymieszaj 12 pierwszych składników. Ubij sztywną pianę z białek, żółtka utrzyj z cukrem i wanilią na kremową, puszystą masę. Do mieszaniny przypraw, mąki i bakalii dodaj kogel mogel, potem po łyżce piany. Delikatnie wymieszaj. Blachy wyłóż waflami, rozłóż na nich masę (1-1,5 cm grubości), wyrównaj wierzch i boki. Piecz 30 minut w temp. 160-170°C. Wystudzony kruchy spód posmaruj powidłami malinowymi, przykryj upieczonym waflem i dociśnij. Dekorujemy Rozpuszczona czekoladą z dodatkiem łyżki masła i odrobiny mleka. Układaj dekoracje bakaliowe.
800 g mąki
160g cukru pudru
500 g zimnego masła lub margaryny
8 żółtek
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przesiekaj lub wyrób mikserem z płaską końcówką składniki ciasta, na końcu dodając żółtka. Na pergaminie i przez pergamin rozwałkuj schłodzone ciasto na 4 prostokątne placki wielkości wafli i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180st ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.
25 dag fig pokrojonych w paski
25 dag jasnych rodzynek-sułtanek + 15 dag ciemnych rodzynek-koryntek
10 dag drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 dag drobno pokrojonych daktyli
skórka otarta z połowy cytryny
25 dag migdałów (w skórce) pokrojonych w słupki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu + 5 zmielonych goździków + łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
125g mąki
6 jajek + 250g cukru,
4 prostokątne wafle + bakalie do dekoracji
Słoiczek dżemu lub powideł malinowych
Wymieszaj 12 pierwszych składników. Ubij sztywną pianę z białek, żółtka utrzyj z cukrem i wanilią na kremową, puszystą masę. Do mieszaniny przypraw, mąki i bakalii dodaj kogel mogel, potem po łyżce piany. Delikatnie wymieszaj. Blachy wyłóż waflami, rozłóż na nich masę (1-1,5 cm grubości), wyrównaj wierzch i boki. Piecz 30 minut w temp. 160-170°C. Wystudzony kruchy spód posmaruj powidłami malinowymi, przykryj upieczonym waflem i dociśnij. Dekorujemy Rozpuszczona czekoladą z dodatkiem łyżki masła i odrobiny mleka. Układaj dekoracje bakaliowe.
Dosłownie Bizancjum! Zrobię na Wielkanoc w tym roku
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!