A jeśli już masz samodzielnie zrobione pesto laskowe - możesz je podać na przykład z penne i grillowanym indykiem. Indyka możesz zastąpić piersią z kurczaka lub dobrym bekonem.
Makaron z pesto laskowym i grillowanym indykiem
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 pomidory
200g mięsa z udźca indyka
2 łyżeczki pesto laskowego
kilka listków bazylii
150 ml kremówki 30-36%
100 ml białego wina
Szalotkę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Pomidory sparz, usuń skórkę i pestki, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Duś na małym ogniu ok. 10 minut. Indyka pokrój na średniej wielkości kawałki, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zrumień na patelni grillowej z odrobiną oliwy i masła. Gdy indyk lekko przestygnie przestygną, pokrój w grubą kostkę i dodaj do pomidorów. Do sosu dodaj kremówkę, wino i redukuj ok. 5 minut. Przypraw solą, pieprzem, chilli, dodaj pesto i bazylię. Wymieszaj z penne ugotowanym al dente. Podawaj z tartym parmezanem.
Dzięki pesto, ta potrawa jest po prostu znakomita!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony komentarz i zapraszam częściej :)
ze względu na ogromną ilość spamu z robotów, zmuszona byłam wprowadzić weryfikację obrazkową i logowanie. Przepraszam za utrudnienia...
(uwaga - jeśli komentarz zawierał aktywny link, nie będzie publikowany)